Izvor: Index.hr
24.05.2020 u 16:27
0

Oporavak turizma: Ovo su zemlje koje naviše zavise o turističkoj potražnji

Bez stalnijh prihoda od turizma, mnoge zemlje suočiće se s ozbiljnom ekonomskom štetom. Budući da su globalna putovanja i turizam zaustavljeni, učinci na globalnu zaposlenost sve su opsežniji. Ukupno u toj industriji širom sveta postoji 330 miliona radnih mesta, koji globalnom BDP-u svake godine pridonose 10 posto ili 8,9 triliona dolara.

U svetu u 44 zemlje čija ukupna zaposlenost zavisi od putovanja i turističkog sektora više od 15 posto. Ne iznenađuje da najveću privrednu štetu trpe neke ostrvske nacije. Istodobno, podaci otkrivaju u kojoj meri neke veće zemlje zavise o turizmu. Novi Zeland, primerice, ima 479.000 radnih mesta u turističkoj i putničkoj industriji, dok u Kambodži u istom sektoru radi 2,4 miliona ljudi.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

NAJNOVIJI PODACI: Nema novih žrtava od koronavirusa u Srbiji, na respiratorima 12 pacijenata

U Hrvatskoj jedan novi slučaj korona virusa

IPAK BEZ NOVČANIH KAZNI ZA NENOŠENJE MASKE NA RADNOM MESTU

Dr Nestorović ISKRENO: NIKAD NE BIH PRIMIO VAKCINU BILA GEJTSA!

Hrvatska je još jedna turistička destinacija koja se nada ponovnom otvaranju uoči vrhunca sezone, a 2019. godine od turizma je imala 13 milijardi dolara prihoda. S populacijom od nešto više od četiri miliona, u turističkom sektoru radi 24 posto radne snage.

Turistički orijentirsane zemlje ostaju najteže pogođene globalnom zabranom putovanja, ali i najveće privrede sveta takođe osećaju posledice. U Španiji je turizam treći najveći sektor nacionalne privrede. Ostanu li karantinske mere na snazi do septembra procenjuje se gubitak prihoda od 68 milijardi dolara. S druge strane, samo 2,8 posto BDP-a Južne Koreje zavisi o turizmu.

Koje zemlje zarađuju najviše od turističke industrije u apsolutnim iznosima u dolarima? Na vrhu popisa su Sjedinjene Američke Države, u kojima je turizam u ukupnom BDP-u 2019. godine sudelovao s 1,8 triliona dolara ili 8,6 posto. SAD je danas najveći globalni epicentar slučajeva covida-19, pa ostaje da se vidi šta će se događati ako se zemlja pre leta ipak ponovno otvori turistima.

Istovremeno, doprinos turističkog sektora kineskoj ekonomiji udvostručio se u poslednjih 10 godina te približio iznosu od 1,6 triliona dolara. Kako bi pomogle jačanju privrednih aktivnosti, Kina i Južna Koreja olakšale su ograničenja uspostavljanjem putnog koridora.

OVO MORATE ZNATI

Znao je da će ostati bez nje zbog karcinoma, ali je odlučio da joj pokloni venčanje iz snova

ŠOKANTNA ISTINA O 5G MREŽI! Ono što su otkrili stručnjaci će sve iznenaditi!

INFORMIŠITE SE: Šta je melatonin i zašto je beauty svet poludeo za njim?!

Kako se mnoge zemlje polako otvaraju, pojavljuje se sve više putnih balona. Na primer, Estonija, Latvija i Litva ublažile su ograničenja putovanja i stvorile putnu zonu. Australija i Novi Zeland takođe pripremaju sličan dogovor. Takvi putni baloni omogućavaju građanima svake zemlje da putuju unutar određenih zona.

Covid-19 imaće, naravno, dugotrajan uticaj na zaposlenost i globalnu privrednu aktivnost s nesagledivim posledicama.

Ostaje pitanje – kad se prašina slegne, može li se globalni turizam uopšte oporaviti od korone.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter