Izvor: HappyBSC
01.12.2020 u 14:16
0

U SUSRET „KRVAVIM MOJKOVAČKIM BADNJACIMA“: Mi danas ne branimo samo naše kuće…mi danas branimo SRPSKI SVIJET!

Idemo u susret 105. godišnjici Mojkovačke bitke koja je bila završna faza operacija koje su sprovodile dve srpske vojske – Vojska Kraljevine Srbije i Vojska Kraljevine Crne Gore u nastojanju da spreče da da Austrougarska i Nemačka vojska unište glavninu trupa koje su krenule u povlačenje preko Albanije. 

Bitka na Čemernu!

Operacije su počele još 23. oktobra 1915. kada je iznad manastira Studenice, na obroncima planine Čemerno započela bitka između vojnika Donjovasojevićke brigade i Užičkog odreda u sastavu Drinske divizije a pod komandom generala Lakića Vojvodića i nastupajućih austrougarskih trupa. U bitkama koje su vođene narednih 5 dana poginulo je oko 2000 srpskih vojnika i oko 700 austrougarskih. 

Borbe su nastavljene i tokom narednog meseca kada se u njih uključuju i druge jedinice Vojske Kraljevine Srbije i Vojske Kraljevine Crne Gore. 

Koliko su borbe bile krvave najbolje svedoče zapisi iz operativnog dnevnika 4. pešadijskog puka 2. poziva, koji je dejstvovao u sastavu Studeničkog odreda, govore koliko su teške i krvave bile borbe sa agresorskim Austro–ugarskim trupama tih dana. Naime na planinskim masivima planine Čemerna 4. pešadijski puk 2. poziva dana 11. novembra 1915. godine imao je dnevne gubitke od 42 poginula vojnika, 4 poginula podoficira i 1 poginulog oficira, a narednog dana 12. novembra gubici ovoga puka bili su još veći i iznosili su 56 poginulih vojnika, 1 poginulog podoficira i 2 poginula oficira.

Znači samo za dva dana borbi u ovom puku je poginulo 98 vojnika 5 podoficira i 3 oficira. To je cela jedna pešadijska četa. Slična situacija bila je i kod drugih pešadijskih pukova vojske Kraljevine Srbije koji su tih dana vodili borbu sa Austro-ugarskim snagama na planinskim masivima Troglava, Čemerna i Stolova (Drinska divizija 2. poziva na desnoj obali reke Ibra na planinskim masivima Goča, Stolova i Željina sa 5. i 6. pp 2. poziva, Banjskim odredom sa 14. pp 2 poziva i 5. pp 3. poziva, Dunavska divizija 2. poziva na levoj obali reke Ibra na planinskim masivima Troglava, Đakovačke planine i Čemerna sa 7. pp 1. poziva, 8. i 9. pp 2. poziva, Užičkim odredom sa 4. pp 3. poziva, 2. prekobrojnim pp 3. poziva i Donjovasojevićkom brigadom, Studeničkim odredom sa 4. pp 2. poziva i 6. pp 3. poziva u sadejstvu sa Javorskim odredom Crnogorske Sandžačke vojske sastava Kolašinska i Lovćenska brigada).

Veliki broj poginulih vojnika podoficira i oficira nije mogao biti u toku borbenih dejstava sahranjen, već su njihovi posmrtni ostaci ostali na položajima i po vrletima planina Troglava, Čemerna i Stolova. Pošto je te godine ubrzo pao veliki sneg i nastupila jaka zima, njihove posmrtne ostatke su mesecima po planinama razvlačile divlje zveri. Kasnije u proleće 1916. godine čobani i meštani iz okolnih sela su na ovim planinama pronalazili raskomadane ostatke naših vojnika, a njihove kosti nalazile su se po planinskim zabitima i mnogo godina kasnije posle rata.

Mojkovačka bitka – srpski Termopili!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter