Izvor: HAPPYBSC
01.10.2023 u 17:57
0

TEJLOR SFIFT JE FENOMEN: Kako je devojčica sa gitarom postala najveća zvezda na planeti?

Bez obzira na to da li ste fan Tejlor Svift ili ne, teško je poreći kulturni i finansijski uticaj koji je američka pop zvezda izvršila ove godine.

Njen album „Midnights“, objavljen krajem 2022, bio je najprodavaniji sa 1,8 miliona primeraka, što je dvostruko od Harija Stajlsa, koji se kotira na drugom mestu.

Po 12. put njen album je dospeo na prvo mesto rang lista, kada je njeno poslednje ostvarenje „Speak Now (Taylor’s Version)“ u julu postigao taj uspeh.

Time je ova devojka iz Pensilvanije nadmašila i legendarnu Barbru Strejsend po broju najslušanijih albuma jedne pevačice.Tejlorina svetska turneja „Eras”, koja predviđa 131 koncert i trenutno puni stadione širom SAD, verovatno će biti turneja sa najvećom zaradom svih vremena. Kada se završi iduće godine, predviđa se da će prikupiti 1,4 milijarde dolara.

Analitičari procenjuju da će turneja takođe imati ukupan ekonomski uticaj od oko pet milijardi dolara na gradove u kojima se održava. Čak su i Federalne rezerve primetile uticaj koji njena turneja ima na regionalne ekonomije.Publika, najčešće mlađa, širom sveta planira putovanje u SAD da bu prisustvovala njenom nastupu i dokazala da su verni „sviftiji“, dok Australija organizuje naučni simpozijum o uticaju mlade zvezde.

Dosadašnjih 17 godina karijere (prvi album objavila je sa 16 godina) Tejlor je postigla komercijalni uspeh bez premca, ali i izdejstvovala velike promene u samoj muzičkoj industriji.

Na nedavnoj turneji po Severnoj Americi, rasprodala je svaku halu u kojoj je nastupala, a retkost je i što joj koncerti traju duže od tri sata.„Toliko duge nastupe osim nje ima možda još samo Brus Springstin. Fanovi su izračunali i došli do podatka da ona u proseku na svakom koncertu na bini provede više od tri sata, uz pauzu od svega pet, šest minuta“,

Takođe, ona je osoblju koje je zaduženo za ozvučenje, organizaciju koncerta, obezbeđenje i slično uplatila pozamašne honorare, što retko koja muzička zvezda radi.Dokaz uticajnosti Tejlor Svift leži i u podatku da je svaki 25. vinil, od oko 43 miliona prodatih u SAD, upravo njen. U 2022. je prodala 1,695 miliona vinila.

Tejlor Svift je rođena 13. decembra 1989. godine u gradu Vest Reding u PensilvanijI

Interesovanje za muziku je pokazala još od malih nogu. Sa 11 godina je otpevala himnu SAD (The Star-Spangled Banner) pre utakmice Filjadelfije Seventisiksersa (Philadelphia 76ers) u NBA.

Interesovanje za muziku je pokazala još od malih nogu. Sa 11 godina je otpevala himnu SAD (The Star-Spangled Banner) pre utakmice Filjadelfije Seventisiksersa (Philadelphia 76ers) u NBA.

U narednoj godini je svirala gitaru i počela da piše pesme. Sa svega 14 godina je potpisala ugovor sa kompanijom Sony-ATV kao tekstopisac. Na nastupima širom Nešvila je izvodila pesme koje je sama pisala, a na jednom od njih je primetio producent Skot Borketa, koji joj je ponudio ugovor sa izdavačkom kućom Big Machine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter