Izvor:
24.05.2017 u 13:26
0

OZBILJAN SAJBER-NAPAD NA NARODNU BANKU SRBIJE: Ukradeno 175.500 evra!

Narodna banka Srbije nedavno je otkrila prevaru u kojoj je oštećena za 175.000 evra.

Prevara je nastala korišćenjem lažnog imejl naloga i falsifikovanih isprava. Centralna banka je slučaj prijavila tužilaštvu, a u hitnu istragu uključeni su i MUP, Uprava za sprečavanje pranja novca i Interpol.

Kako tvrdi sagovornik “Blica” koji je upućen u slučaj, do prevare je došlo upotrebom modifikovane elektronske adrese, 26. aprila.

– Prevara je urađena tako što je NBS dobila nove instrukcije za plaćanje. Zmesto sa adrese koja se završava sa opsecsecurity.com, NBS je stigao mejl u kojem je izmenjeno jedno slovo. U njemu je navedeno da NBS obavi plaćanje hologramskefolije preko računa u poljskoj banci, na račun kompanije “OpSec Security unlimited”.

Hologramsku foliju, zbog koje je došlo do ovog sajber napada na NBS, naručuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca koji posluje u okviru centralne banke. Ova folija se koristi za sastavljanje specifične hologramske zaštite na novčanice, lične karte, pasoše i slične dokumente.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/Bankar.me, Facebook/The Postmodern Society

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter