Izvor:
02.12.2016 u 04:17
0

PORAST NASILJA U LESKOVCU: Spas u sigurnoj kući potražile 64 žrtve!

Zastrašujuć je podatak da je u sigurnoj kući od početka 2016. boravilo više žena i dece nego prethodne godine

Od početka godine u sigurnoj kući u Leskovcu spas od porodičnog nasilja zatražile su 64 žrtve, što je čak tri puta više nego u prethodnoj godini.

Ipak, radnici leskovačkog Centra za socijalni rad objašnjavaju da to ne znači da se broj nasilnika povećao, već da kod žrtava nasilja polako raste poverenje u institucije sistema.

Zastrašujuć je podatak da je u sigurnoj kući od početka 2016. boravilo više žena i dece nego prethodne godine. Žrtve nasilja u sigurnoj kući mogu da borave do 30 dana, a po proceni stručnih radnika, ukoliko postoji potreba za tim, može i do tri meseca – rekla je Marija Stanković, pedagog u Centru za portal Jugmedia.rs.

Nakon tog boravka često se dešava da žene žrtve nasilja budu prepuštene same sebi.

Pomagali smo im kad god smo to mogli. Davali smo ženama jednokratnu novčanu pomoć kako bi se snašle, pronašle stan, odselile se od supružnika koji ih je maltretirao i nastavile dalje sa svojim životom. Ipak, često se dešava da se žene vrate nasilniku, jer nemaju gde, i ponovo preživljavaju pakao – zaključuje psiholog Aleksandra Milošević.

Ova socijalna ustanova pokrenula je i postupak licenciranja usluge prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i do kraja godine očekuju potvrdu od resornog ministarstva. Sasvim je moguće da će leskovačka sigurna kuća biti prva licencirana ustanova takvog tipa u Srbiji.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter