Izvor: studenica.org
15.05.2023 u 13:14
0

PREMINUO MAJKL ĐORĐEVIĆ: Najmoćniji Srbin u Americi

Danas nas je napustio Miroslav Majkl Đorđević...

Rođen je u Beogradu, na Dorćolu, gde je završio Prvu mušku gimnaziju. Emigrirao u SAD 1956. godine. Radeći kao fizički radnik prištedeo je novac za školovanje i upisao na Univerzitet Kalifornije, Berkli. Tu je 1960. diplomirao bankarstvo i finansije i upoznao buduću ženu Mari iz San Franciska, sa kojom se venčao po završetku magistrature. Imaju troje dece.

Tokom 80-ih, uz partnerstvo nekoliko najznačajnijih finansijskih kompanija u Americi osnovao dve finansijske firme: USF&G Fajnenšl sekjuriti (USF&G Financial Security), a potom i njenu naslednicu – Kepital geranti kompani (Capital Guaranty Company) koju je izveo na Njujoršku berzu 1993. godine. Pod njegovim vođstvom u toku deset godina, Kepital geranti je finansirala preko $18 milijardi infrastrukturnih projekata u Americi. Kasnije, osnovao finansijsku banku u Sjedinjenim Državama i uspešno raširio poslovanje po bivšoj Jugoslaviji.

ZAŠTO JE ALEKSANDAR VUČIĆ FAKTOR MIRA I STABILNOSTI?

Krajem 1999. godine, da bi pomogao ujedinjenje demokratske opozicije u Srbiji u cilju tranzicije u demokratiju, pokrenuo je i organizovao Sent Andrejeski Sabor u Mađarskoj. Tu se održao prvi susret između prestavnika svesrpske dijaspore i čelnika demokratskih snaga u Srbiji od 1944 godine.

Zajedno sa dve ugledne srpske familije, Vidaka Ćelovića iz Detroita i Bore Vukovića iz Denvera, osnovao je u Americi Zadužbinu Studenica 1993. godine, i njen je predsednik do danas.

Godine 1969. Đorđević je primio Medalju Amerikanizma od Nacionalnog društva kćerki Američke revolucije, a 1967. godine primio je Odlikovanje za izuzetnost od strane Američkog saveta bezbednosnosti.

Đorđevićevi poduhvati prepoznati su i u njegovoj domovini. Godine 2002. odlikovan je ordenom jugoslovenske zastave drugog stepena za patriotski rad u dijaspori, a kasnije je odlikovan ordenom Nemanje drugog stepena, za „zasluge u negovanju veza srpskih iseljenika sa otadžbinom, kao i nesebičnu pomoć i dobročinstvo svom narodu“.

Preminula devojčica koja je RANJENA U MASAKRU na Vračaru posle 12 DANA BORBE: Deseta žrtva dečaka ubice

Uvršten je u čuvenu publikaciju „Ko je ko u Americi“ još od 1983. godine.

Uprkos izuzetno aktivnog poslovnog i javnog života, Đorđević je bio autor mnogih profesionalnih i drugih publikacija. Među njima se ističe njegova knjiga eseja „O Srećnom životu“, i njegova knjiga poezije.

Kao osnivač, 30 godina je bio na funkciji predsednika fondacije. Preminuo je 2023. godine u San Francisku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter