Izvor: Kurir.rs
27.06.2023 u 15:43
0

(UŽIVO) SUĐENJE KLANU VELJKA BELIVUKA: Haos na početku ročišta, polemika advokata odbrane i javnog tužioca

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je optužena za najteža krivična dela, sedam ubistava, silovanje, trgovinu drogom i oružjem, nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

15.18 – Budimir za govornicom

Za govornicu je izašao Miloš Budimir:

– Pravno sam neuk, al se borim nekako. Lalić tvrdi da je Ljubomir Lainović ubijen i da sam ja menjao tablice, a to nije tačno. On je menjao tablice i to može da se utvrdi ako se želi. Lalić neće da kaže da je jedna blinda za koju je imao ovlašćenje i platio registraciju bila kod njega. Sve je to ispričao i nije hteo da prizna da je auto njegov. Zašto neće da kaže da je njegov i da ga je vozio? – počeo je Budimir izlaganje i kao i ostali optuženi počeo da citira iskaze svedoka saradnika i navodne nelogičnosti u iskazu Srđana Lalića.

Budimir je protestvovao i zbog toga što ga je, kako kaže „Lalić vređao da je glup“, odbio da odgovori na pitanja ko je Laliću poklonio sat rolex, kao i zbog toga što je Budimiru tokom izlaganja pominjao suprugu.

– Ja smatram da okrivljeni saradnik nema pravo da na lepo postavljeno pitanje odgovori „šta te briga“, on po sporazumu mora da kaže sve – rekao je optuženi Miloš Budimir, a potom nastavio da govori o navodnim nelogičnostima u iskazu svedoka saradnika Bojana Hrvatina.

14.43 – Belivuk se zahvalio i odustao od daljeg izlaganja

Za govornicu je ponovo izašao Veljko Belivuk, koji će dopuniti primedbe na iskaze svedoka saradnika, koje je iznosio već šest sati.

U sudnicu je uveden u beloj majici, a oko njega stoje četvorica zatvorskih stražara.

– Hvala vam što ste mi dozvolili da izađem za govornicu, ali neću nastavljati danas, nema poentu da nastavljam danas, posle pet dana – rekao je kratko Belivuk posle čega je vraćen u prostor za optužene.

Sudija je navela da će Miljković poslednji iznositi primedbe i da Belivuk i posle njega može da se javi ponovo.

U sudnici je došlo do polemike između advokata odbrane i javnog tužioca Saše Ivanića i to zbog toga što je branilac Belivuka stavio primedbu što veće nije dozvolilo prethodne nedelje Belivuku da iznese sve što ima, dok je tužilac Ivanić skrenuo pažnju veću da su okrivljeni imali pravo da postavljaju pitanja svedoku saradniku, ali i da od aprila nije izveden ni jedan dokaz i da je neophodno da se ograniči vreme za prigovore na iskaze svedoka saradnika.

– Belivuk je imao dva dana da iznosi primedbe, nije stigao i to mu je sada omogućeno. Njegovo pravo je da ne želi, sada će nastaviti ostali okrivljeni. Miljković je rekao da će poslednji i da će to trajati jedan dan – rekla je sudija Vinka Beraha i prekinula polemiku.

Za govornicu je potom izašao optuženi Aleksa Stošić, koji je najavio da će biti kratak.

– Znam da ste iznenađeni što mene vidite za govornicom, ali biću kratak. Čuli smo Bojana Hrvatina koji je rekao da je psihički nestabilan. Kada je pitan za kuću u Ritopeku, on je počeo da priča o ubistvu Nikole Mitića – počeo je izlaganje Stošić koji je čitao delove iskaza svedoka saradnika Hrvatina i Srđana Lalića i ono što je primetio kao razlike u njihovom svedočenju.

– Oni su navodno bili zajedno, a govore različito. Zapitao sam se kako znaju nešto što se nije desilo, ali kada pročitate transkripte, bude vam jasno. Sudija, kada mi pričamo da su naučeni niko nam ne veruje, a oni sami to kažu u iskazima „da su pročitali u optužnici“ – rekao je Stošić tvrdeći da svedoci saradnici demantuju jedan drugog i sami sebe, da su njihovi iskazi nelogični i naučeni, jer koriste iste reči.

On je naveo i da su bazne stanice jedini dokaz koji je tužilaštvo predložilo protiv njega, ali ga je sudija prekinula jer se bazne stanice ne odnose na primedbe na iskaze svedoka saradnika.

Stošić se vratio na optuženičku klupu, a za govornicu je izašao optuženi Miloš Budimir.

14.35 – Sudsko veće u sudnici

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih i njihovih branilaca, kako bi utvrdilo da su ispunjeni uslovi da se suđenje održi.

Prisustvo su potvrdili Veljko Belivuk, njegovi branioci, zatim Marko Miljković a potom i ostali koji sede u takozvanom boksu za optužene, koji je neprobojnim staklom odvojen od publike i dela sudnice u kom sede sudsko veće, tužioci, advokati i zastupnici oštećenih.

14.00 – Optuženi stigli u sud

U zgradu suda u Ustaničkoj ulici, u pratnji naoružanih pripadnika Žandadrmerije u konvoju su već sprovedeni optuženi koji borave u pritvoru Centralnog zatvora. Dok su uz ogromne mere obezbeđenja sprovođeni, Ustaničkom ulicom odzvanjale su sirene.

U sud su stigli optuženi koji se brane sa slobode, bračni par Vlado Georgiev i Slađana Sekulić, inače jedina žena obuhvaćena optužnicom, Vojislav Đorđević, bivši rukometaš, zatim Boris Karapandžić kao i Miloš Lukić Selak.

Inače, i oko zgrade suda raspoređeni su naoružani policajci sa fantomkama i dugim cevima.

Prema planu, koji je ranije saopštilo sudsko veće, danas bi za govornicu trebalo da prvi izađe Miljković, pošto je Belivuk na prethodnim suđenjima nekoliko sati iznosio primedbe na iskaze trojice svedoka saradnika. Tokom izlaganja, on je otkrio da optuženi imaju saznanja da i četvrti pripadnik kriminalne grupe pregovara sa tužilaštvom da za blažu kaznu prizna krivična dela i ispriča sve što zna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter