Izvor: Tanjug
04.11.2023 u 14:15
0

TUŽILAŠTVO TZV KOSOVA U HAGU: U kući Kiljaja pronađeni poverljivi materijali

Specijalizovano tužilaštvo tzv Kosova sa sedištem u Hagu saopštilo je da su u kući bivšeg gradonačelnika Mališeva Isnija Kiljaja, kome se sudi pred Specijalizovanim većima tzv Kosova u Hagu, pronađeni poverljivi materijali koji su u direktnoj vezi sa svedocima i sudskim postupkom pred Specijalizovanim većima, a koje Kiljaj nije bio ovlašćen da poseduje.

„POBEDIĆEMO IH SVI ZAJEDNO“: Oglasio se predsednik Vučić i poslao snažnu poruku (VIDEO)

Tužilac Met Haling naveo je da je pretres kuće Kiljaja obavljen 2. novembra i da su pronađeni poverljivi materijali u vezi sa svedocima, a čije posedovanje predstavlja kršenje krivičnog postupka, objavila je Koha. Haling je istakao da tužilaštvo opravdano veruje da bi taj materijal bio upotrebljen da bi se, kako je rekao, „ometao tok pravde i uticalo na sudski proces“.

Haling je rekao da dokazi pokazuju da je Kiljaj krivično odgovoran za više krivičnih dela, između ostalog ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti i povredu tajnosti postupka. Na početku ročišta, sudija Nikolas Giju pitao je Kiljaja da li su poštovana sva njegova prava prilikom hapšenja, što je osumnjičeni potvrdio. Kiljaja je u petak uhapsila Kancelarija specijalizovanog tužioca i istog dana je prebačen u prostorije Specijalizovanih veća tzv Kosova u Hagu. Kiljaj je bivši gradonačelnik Mališeva, opštine na oko 40 kilometara od Prištine.

Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je u petak da smatra da sprečavanje sprovođenja pravde predstavlja krajnje ozbiljno delo i najavilo da će nastaviti da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku ili drugu podršku takvim krivičnim delima. Specijalizovana veća imaju mandat da istraže zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela koja su počinjena u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Pored ostalih, u toku je suđenje u slučaju protiv bivšeg predsednika tzv Kosova Hašima Tačija i ostalih optuženih. Specijalizovana veća su 2020. godine uhapsila čelnike Udruženja ratnih veterana tzv OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanja svedoka i povrede tajnosti postupka. Oni su potom sredinom maja 2022. godine osuđeni na četiri i po godine zatvora, ali je Gucati oslobođen sredinom oktobra ove godine jer je izrazio kajanje i tokom usmene rasprave izvinio se svima koji su se osetili ugroženima zbog njegovih postupaka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter