Izvor: Telegraf
07.10.2021 u 17:24
0

Prva izjava pisca Abdulrazaka Gurne nakon Nobelove nagrade

Pisac nije krio sreću

izjavio je da je predivno biti nagrađen i da je počastvovan što mu je danas dodeljena nagrada koju su pre njega dobili vrsni pisci.

– Mislim da je to predivno. Zahvalan sam Švedskoj akademiji što je nagradila mene i moje delo – rekao je Gurna u izjavi za Rojters.

PROČITAJTE JOŠ: DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: Evo ko je ovogodišnji laureat

U obrazloženju Švedske akademije kaže se da je Gurni nagrada dodeljena za „beskompromisan i saosećajan prikaz uticaja kolonijalizma i sudbine izbeglica u ponoru između kultura i kontinenata“

– To je sjajno – to je tako velika nagrada i toliko je dug spisak divnih pisaca, još nisam svestan svega – rekao je on i dodao da je bio jako iznenađen nagradom.

Gurna je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih. On je četvrti afrički pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Objavio je 10 romana i niz kratkih priča.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter