Izvor:
29.12.2017 u 16:04
0

DUŽE ĆE VAS SLUŽITI: Da li gasite računar na pravilan način?

Naši lični računari su zaista fascinanti uređaji. Današnji kompjuteri su veoma snažni i u stanju su da istovremeno obrađuju različite vrste informacija i podataka. Iako svi znate da dobro baratate sa ovim uređajima, sigurno ste se pitali da li kompjuter može da se gasi na dugme na koje se pali ili gašenje treba da se obavlja isključivo preko "Shut down" opcije na desktopu.

Mi vam dajemo odgovor na ovo pitanje koje će vam sigurno pomoći.

Računar je dizajniran tako da kada se pali ne obavlja nikakve procese, dok pri gašenju njemu treba par momenata, jer još uvek nije završio sa određenim procesima koje obavlja. To je jedini razlog zbog kojeg se vaš računar ne gasi momentalno kada ga ugasite. Zbog tog čekanja, mnogi računar gase na dugme i zbog toga se ovo gašenje naziva i “nasilno” gašenje.

Sada se postavlja pitanje, da li je to dobro ili ne?

Kada se kompjuter ugasi preko "Shut down" opcije, on čuva sve podatke koje možda vi niste sačuvali i obrađuje poslednje podatke u računaru koji su ostali nedovršeni. Tako ćete biti sigurni da je vaš sistem uvek “update-ovan” i nećete imati obrisane podatke, osim ako ih sami niste obrisali. Kada kompjuter ugasite nasilno, računar momentalno prestaje da dobija struju i tako gubi sve procese koje je do tada radio, što može dovesti do gubitka podataka.

Takođe, "Shut down" opcija gasi računar na blaži način, jer polako smanjuje napon i priprema ga za gašenje, dok je nasilno gašenje kao neka vrsta šoka, pa je isto kao kada dođe do iznenadnog nestanka struje, što može dovesti do oštećenja određenih i osetljivih komponenti.

Zbog toga je najbolje da računar gasite preko "Shut down" opcije i da mu date potrebno vreme za gašenje, jer on je dizajniran za to.

Izvor: Alo
Foto: Twitter/superhabertv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter