Izvor: happyBSC
16.10.2020 u 09:49
0

NA POMOLU ŽESTOKI SUDAR Dve supersile pustile opasno oružje, posle njih će ostati samo otpad! (FOTO)

Stručnjaci za svemirski saobraćaj proteklih dana prate dva komada orbitalnog otpada, mrtvi sovjetski satelit i stari kineski raketni nosač, koji se kreću jedan prema drugome i uskoro bi se mogli da se sudare.

Ipak, niko sa sigurnošću ne može tvrditi da li će ovi objekti zaista toliko blizu prići jedan drugome. Prema najavama, oni su trebali da sudare već protekle noći, ali još nema nikakve potvrde da se to desilo.

LeoLabs, startup iz Kalifornije koji koristi zemaljske radare za praćenje svemirskih objekata, izvestio je da je mogućnost sudara veća od 10 posto.

– Nekoliko puta nedeljno vidimo kako mrtvi sateliti dolaze na udaljenost od 100 metara, krećući se velikom brzinom. Ukoliko dođe do sudara, to će prouzrokovati ogromne količine orbitalnog otpada, i to u prostoru koji je još uvek relativno čist – kazao je direktor LeoLabsa Danijel Kaperlej, javlja CNN.

On ističe kako kroz ovu mogućnost sudara ustvari žele da podigne svest javnosti o problemu stvaranja svemirskog otpada.

Sovjetski satelit, koji je lansiran u svemir 1989. godine i korišćen je za navigaciju, težak je gotovo jednu tonu i dugačak 16 metara, dok je deo kineskog raketnog nosača, koji je verovatno lansiran 2009. godine, dug oko šest metara. Nijedan od ovih svemirskih objekata nije u upotrebi.

Prema procenama stručnjaka, ova dva objekta mogla bi da se sudare ili nađu na udaljenosti od 72 metra. Ukoliko se raketa i satelit pak sudare, to bi bio prvi svemirski sudar nakon više od deset godina. Poslednji sudar dogodio se 2009. godine kada su se sudarili ruski vojni satelit i američki komunikacijski satelit. Krhotine ovih objekata i dalje su orbiti i predstavljaju stalnu pretnju za obližnje satelite.



PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter