Izvor: RTS
28.07.2023 u 16:07
0

Dijalog ljudi sa planetom – izložba „Priroda i jezik“ u Prirodnjačkom muzeju

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu otvorena je izložba „Priroda i jezik“. Autorka izložbe Dragana Vučićević istraživala je kako se informacije prenose u prirodi.

Kako drveće i biljke pričaju svoju priču, zašto čujemo šum talasa u školjki, da li su ribe zaista neme, i šta nam poručuje govor tela konja i vukova. Sve to se može otkriti na nesvakidašnjoj izložbi koja povezuje prirodne i društvene nauke i književnost.

„Svi smo deo jednog povezanog sistema. I naša planeta i mi po zakonu akcije i reakcije uvek imamo dijalog. Sad, mi to nekad ne razumemo najbolje, i tu je nauka da posreduje i objasni na koji način se vrši ta komunikacija”, kaže Dragana Vučićević, viši kustos Prirodnjačkog muzeja.

Priroda u narodnim umotvorinama i priroda kao umetnička inspiracija upotpunjuju temu komunikacije.

„Ptice su magična bića. U ovom kutku je prikazana njihova uloga i značaj u književnosti, jer su mnogi umetnici njih gajili kao kućne ljubimce i oni su im bili glavna inspiracija”, rekla je Vanja Parača, ornitolog i pesnikinja.

Kolekcija Prirodnjačkog muzeja sadrži oko dva miliona eksponata. Neki od najvrednijih izlažu se prvi put.

„Jedan od njih je lavica koja je premijerno sada prikazana. Tu je medvedica, zatim, beli paun, tu je arktički vuk i svi insekti koje ćete videti su prvi put prikazani”, dodaje Vučićevićeva.

IZLOŽBA SAVREMENIH SRPSKIH VAJARA U TEMIŠVARU: Izazovi neizvesne budućnosti

Značaj očuvanja životne sredine jedna je od poruka koju izložba nosi, jer, prema rečima autorke, priroda ima više empatije za nas, nego što je mi imamo za nju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter