Izvor: Novosti
23.03.2024 u 11:32
0

GALERIJA MATICE SRPSKE ZAPOČINJE IZLOŽBENU GODINU: Pred ljubiteljima umetnosti više od 60 dela „naših Parižana“

Novu izložbenu sezonu i drugu deceniju saradnje sa Francuskim institutom povodom Meseca frankofonije, Galerija Matice srpske započeće danas postavkom "Inspirisani Francuskom". Više od 60 umetničkih dela srpskih slikara, "naših Parižana", koji su obeležili srpsku likovnu umetnost XX veka, biće pred poštovaocima do 26. maja.

 

Puno reči hvale Simon Šonbrot, direktor novosadskog ogranka Francuskog intituta, ima za saradnju sa Galerijom Matice srpske, a posebno ga je impresionirala činjenica da Galerija ima odnegovanu mladu publiku.

– Ova izložba je veoma značajna za nastavak negovanja srpsko-francuskih kulturnih veza – rekao je Šonbrot povodom postavke „Inspirisani Francuskom“.

Reč je o delima vrhunskih slikara – Save Šumanovića, Bogdana Šuputa, Petra Dobrovića, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Lazara Vozarevića, Miće Popovića i skulptora Đorđa Jovanovića, koji su u međuratnom periodu, u potrazi za usavršavanjem odlazili u škole i ateljee francuskih umetnika u Parizu.

Najčešće su zastajali pred brojem 18 u Ulici Odesa u kojoj su se nalazili atelje Andrea Lota, akademije Grand Šomije i Ranson kao i Akademija lepe umetnosti. Dela ovih umetnika, kako reče autorka izložbe i kustoskinja Ivana Rastović, stoje kao trajna svedočanstva načina na koji su naši umetnici, „pariski gosti“, doživeli prestonicu umetnosti. Ujedno, govore nam kako su svojim umetničkim angažmanom doprineli jačanju srpsko-francuskih veza.

– Na ovoj izložbi predstavljamo dela iz bogate kolekcije naše Galerije. Postavku smo dopunili i delima iz privatnog vlasništva, a reč je o četiri slike Gvozdena Perkovića i jednom crtežom Milivoja Nikolajevića, koji su u vlasništvu Danila Vuksanovića – kaže autorka Rastović koja je izložbu koncipirala u tri tematske celine.

Inspiracija Francuskom, naime, za srpske umetnike značila je inspiraciju Parizom, njegovim galerijama, ateljeima, trgovima, parkovima, bulevarima, Senom… Srpski umetnici u Parizu bili su neumorni posmatrači i šetači. Iz svojih iznajmljenih stanova u nekom od pariskih predgrađa, najčešće su išli do središta umetničkog života – Monparnasa.

Upravo takva vrsta umetničkog doživljaja podstakla je autorku izložbe da u jednu celinu grupiše slike pariskih prizora i pogleda. Drugu celinu predstavljaju pejzaži, a treća je tema aktova u kojoj su najzastupljenija dela Save Šumanovića i Milana Konjovića.

– U Parizu je čovek okružen mnoštvom dobrih slika, bogatim muzejima i izložbama, a sam grad je veoma pikturalan. U Parizu je svaka fleka nekako na svom mestu – govorila je slikarka Ljubica Cuca Sokić.

Na svečanom otvaranju izložbe govoriće upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski, Ivana Rastović, autorka izložbe, Marija Levanti, ambasadorka Grčke u Republici Srbiji koja je i predsednica grupe frankofonih ambasadora, dok će izložbu svečano otvoriti Pjer Košar, ambasador Francuske u Republici Srbiji.Realizaciju kataloga i izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, a veliki doprinos dali su Ambasada Francuske u Srbiji i Francuski institut u našoj zemlji.

Posle svečanog otvaranja izložbe, u 20.00 sati za likovnu publiku biće priređeno muzičko iznenađenje – koncert benda „KLO klo“ u Velikoj sali Galerije Matice srpske. Sastav čine vokal Vanja Manić Matić, harmoniku svira Lazar Novkov, akustičnu gitaru Predrag Đurić, kontrabas Ervin Malina, perkusije Ištvan Čik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter