Izvor:
03.03.2019 u 07:42
0

KUSTURIČIN FILM BRILJIRAO: Emir je ove godine je na Festu ispraćen gromoglasnim aplauzom!

Dokumentarni film "Pepe, jedan uzvišeni život" Emira Kusturice prikazan je sinoć u Kombank dvorani u okviru 47. Festa, a publika je u punoj sali dugim aplauzom pozdravila slavnog reditelja.

Publiku je dirnula, a u nekoliko navrata i nasmejala, priča o bivšem urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki, koja je svetsku premijru imala na Filmskom festivalu u Veneciji, a domaću na festivalu "Kustendorf", čiji je osnivač sam Kusturica.

Na pitanje umetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića da li se čovek ikada navikne na duge i gromoglasne aplauze, Kusturica je rekao da je najvažnije da čovek koji se bavi filmom, prati liniju svoje životne ideje kao što to čini i Muhika.

– Onda se dođe do toga da od uzbuđenja čovek ne zna da li mu je bolje kada mu zvižde ili kada mu aplaudiraju, jer to pozitivno uzbuđenje koje nosi, vrhunac je karijera. Kao što reče jedan američki glumac, neće da se penzioniše, jer ribe ne aplaudiraju – rekao je Kusturica.

A na pitanje da li je već počela budućnost u kojoj ćemo ljude poput Muhike gledati samo na filmu i da li ima nade za spas ovog sveta, Kusturica kaže da "nada leži samo u postojanju duplog dna, pošto je jedno već probijeno", što je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Što bi rekao Andrić, nadati se da je ispod tog prvog sloja tvrd kamen i da nećemo propasti dalje, a ono što je u ovom filmu zanimljivo i meni, jeste da teško da je tokom istorije čovečanstva postojao čovek koji je te idealističke i utopijske ideje pretvorio u realnost – istakao je Kusturica.

– Zamislite kod nas ili bilo gde u okruženju da jedan predsednik grli drugog dok odlazi, a da ovog koji odlazi prati 180.000 ljudi i plače – dodao je Kusturica, još jednom pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Priznati reditelj, čiji je i prethodni film "Na mlečnom putu" prikazan na Festu, podelio je sa okupljenima u Kombank dvorani i planove za naredni projekat koji će snimati ponovo na drugom kontinentu.

I dok je na konferenciji za novinare bilo reči o Mongoliji, Kusturica je sinoć kao lokaciju za snimanje narednog filma naveo Kinu.

Kina kao novi svet. Taj put sunca je išao iz Egipta, preko stare Grčke, Rima, Amerike i sad je stigao tamo. Zašto? Zato što oni otkrivaju bioskopsko tržište, prave veći obrt od Amerikanaca. I to je zemlja u kojoj će kinematografija opstati u bioskopima još dvadesetak godina – rekao je reditelj i najavio snimanje filma o Džingis-kanu, koji neće govoriti o njegovoj ratnoj biografiji nego o njegovim osećanjima.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter