Izvor:
11.03.2019 u 16:32
0

MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA: Novosadski sajam posetilo 35.000 ljudi!

Međunarodni sajam knjiga, izložbu umetnosti "Art ekspo" i Sajam obrazovanja "Putokazi", na kojima je nastupilo više od 150 izlagača iz 13 zemalja, videlo je 35.000 posetilaca, što je 17 posto više u odnosu na 2018, saopštili su danas organizatori.

Da je Sajam knjiga u svakom pogledu uspešniji nego prethodnih godina, utisci su posetilaca i izlagača, čemu u prilog idu i brojevi.

Izlagači kažu da će poslovne rezultate sumirati po završetku priredbe, ali već sada se zna da su prodate stotine hiljada knjiga čija je vrednost višemilionska.

U okviru "Dana Laze Kostića" održano je 140 programa.

Uz dva ekskluzivna gosta Francuskinju Anjes Marten Ligan i Italijana Dijega de Silvu, gosti Sajma knjiga bili su Nele Karajlić, Siniša Ubović, Marija Jovanović, Vule Žurić, Miloš Petković, Jelena Mitrović, Miroslav Kusmuk, Simonida Milojković, Aleksandar Gatalica, Stevan Tontić…

Nagradu "Laza Kostić" za najbolju knjigu objavljenu između dva sajma dobio je Selimir Radulović za "Dvanaest", dok je "Zaharija Orfelina" za "Priču o prkosnim srpkinjama“ Ivane Nešić, dobila ilustratorka Azra Kostić Prčić.

Uzlagači su najviše prodavali klasike, knjige pisaca koji su gostovali i literaturu za decu.

Na Sajmu obrazovanja je održan međunarodni kutak, u okviru kojeg je prvi put nastupilo 18 srednjih škola i fakulteta iz Velike Britanije, Kanade, Nemačke, Slovenije, Slovačke, Španije, Švajcarske.

Nastupile su i novosadske srednje škole, svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu sa tri naučna instituta, kao i srednje i visoke škole i fakulteti privatnog i državnog sektora iz cele Srbije.

Njihova ponuda upotpunjena je nastupom izlagača iz Hrvatske, Republike Srpske i Rusije.

Posle više godina, obrazovne institucije predstavili su i Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kada je reč o učenicima završnih razreda srednje škole, najveće interesovanje je bilo za smerove na Tehnološkom fakultetu.

Budući srednjoškolci su se najviše interesovali za gimnazije, posebno za Karlovačku i nove smerove, kineski, japanski i norveški jezik, kao i za Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj". Među stručnim školama najveću pažnju su privukle Mašinska i Medicinska škola.

Sajam zapošljavanja održan je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, filijalom u Novom Sadu, 7. marta, a nastupilo je oko 70 izlagača koji su ponudili više od 1.300 radnih mesta.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter