Izvor:
29.05.2019 u 14:42
0

NE PROPUSTITE SPECIJALNI PANEL: „Inspiracija ili krađa“!

Treći po redu Etnology Fest pod nazivom „ Odbrana tradicije“ održaće se od 30. maja do 1. juna u Domu Vojske Srbije u organizaciji agencije SuperStar Culture. Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnology Fest-a je Rumunija, koja ove godine predsedava EU.

Tim povodom će drugog dana festivala, 31. maja od 12 časova u svečanoj sali Doma Vojske biti održan specijalni panel pod nazivom „ Inspiracija ili krađa“. Za temu ovog panela poslužio je slučaj iz 2017. godine kada je modna kuća ''Dior'' za svoju kolekciju pronašla ''inspiraciju'' u narodnoj nošnji Rumunije (regiona Bihor), a da pri tom lokalne zajednice od toga nisu imale nikakvu materijalnu nadoknadu ni korist.

U poslednje vreme se mnogi kreatori inspirišu tradicijom: Kristijan Dior, Tori Burč, Valentino i predstavljaju originalne tradicionalne komade odeće i nošnje kao nove kreacije u svojim kolekcijama. Ima više primera kada je krađa rumunskog nasleđa u pitanju. Samo prošle godine, modna kuća Dior je uvrstila rumunsku jaknu iz regiona Bihor u svoju kolekciju i prodala je za fantastičnih 30.000 evra. Iako ima smisla da se kreatori inspirišu tradicijom, mislimo da je nepošteno da se ništa ne vraća, u smislu novca i PR-a, lokalnim zajednicama koje jedva preživljavaju i bore se da održe tradiciju u životu.

Nakon ovog slučaja iz 2017. godine dogodio se preokret i u Rumuniji se preduzimaju prvi koraci, pa rumunski modni magazin '' Beau Monde'' ulazi u poseban projekat da podrži autentični rumunski dizajn. Tako nastaje ''Bihor couture'', originalni rumunki brend sa domaćim majstorima rukotvorina.

U Rumuniji je 2013. godine stvorena globalna društvena i kulturna zajednica u čijem je fokusu rumunska bluza. Zajednica je nazvana '' La blouse roumaine'', po poznatoj slici Henrija Matisa, u cilju da se očuva rumunski identitet, a za samo šest godina dobila je oko 200.000 članova poklonika. Svake godine oni u preko 60 zemalja sveta i u oko 300 gradova slave univerzalni Dan rumunske bluze, kao nacionalni praznik u Rumuniji.Ovaj pokret je doprineo ponovnom rođenju i interesovanju za tradicionalnu rumunsku kulturu na globalnom nivou.

Učesnici Panela:

Branka Kovačević

– novinar/ urednik i autorka knjige “Kako postati ikona stila – Beograđanke znaju”

Andreea Tanasescu

– osnivač zajednice “La Blouse Roumaine

Tamara Ognjević

istoričar umetnosti i direktorka Artis Centra

Stefan Žarić

– istoričar mode

Nevena Jeličić

– advokat – advokatska kancelarija ADV-Veselinović

Igor Todorović

modni kreator

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter