Izvor: Alo
29.08.2023 u 21:49
0

INVAZIJA PAUKOVA U AMERICI: PREKRIVAJU sve REDOM – došli iz AZIJE

Joro pauk je poreklom iz istočne Azije, ali je počeo da se pojavljuje u SAD 2014. godine nakon što je verovatno bio zarobljen na brodskom kontejneru.

Joro pauk ima upečatljive crvene i žute oznake. Može tkati zlatne mreže nalik kugli koje se protežu i do 10 stopa. A pauk, poreklom iz Azije, stigao je do američkih obala i trenutno napada Džordžiju.

Amerikanci koji žive u okruzima oko Atlante na severu države prijavili su šokantnu invaziju ovih jarko obojenih paukova. Njihove zlatne mreže prekrivaju poštanske sandučiće, blokiraju tremove i svetlucaju duž električnih vodova.

Šta je pauk Joro?

Poreklom iz istočne Azije, Joro pauk je uobičajen u zemljama poput Koreje, Japana, Kine i Tajvana. Japanski folklor prikazuje Joro pauka kao žensko-paukovo stvorenje koje se zove joro-gumo koje može da zavede i zarobi muškarce. U Koreji ga nazivaju paukom „gatarom“.

Joro pauci se razlikuju po izgledu u zavisnosti od pola. Ženke mogu narasti do tri do četiri inča dugačke i imaju upečatljive žute i crvene pruge koje ih čine lakim za uočavanje. Mužjaci su mnogo manji i obojeni su skromno braon. Životni vek im je samo godinu dana i obično se primećuju u jesen.

Ali možda najznačajnija karakteristika Joro pauka je njegova mreža. Pauk koji je tkač kugli, oni pletu veoma simetrične i kružne mreže. Ove mreže je teško promašiti: svetlo zlatne i široke do deset stopa, blistaju pod suncem.

Ipak, upečatljiv izgled pauka Joro i njihove zlatne mreže mogu ponuditi malo utehe arahnofobima.

Iako je pauk Joro otrovan, neće ugristi ljude osim ako se ne oseti ugroženim. Čak i tada, ugriz Joro pauka nije fatalan – iako može biti veoma bolan .

Do sada je pauk pronađen samo u Aziji. Ali sve se to promenilo 2014. godine kada je oštrooki Amerikanac primetio Joro pauka u Džordžiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter