Izvor: 24sedam.rs
12.01.2024 u 22:45
0

LEGLO BAKTERIJA I ZARAZE: Očistite tastaturu na ISPRAVAN način

Čišćenje tastature kompjutera važan je aspekt održavanja koji može poboljšati higijenu i produžiti životni vek uređaja. 

Isključite tastaturu: Ako koristite bežičnu tastaturu, uklonite baterije. Ako je tastatura povezana sa računarom, isključite je.

Pripremite potrebne materijale: 

NE PANIČITE AKO OTKAŽU KOČNICE: Postoji jedno dugme…

  • meku krpu
  • čistač za elektroniku ili izopropil alkohol
  • komprimovani vazduh
  • pamučne štapiće
  • mali šrafciger (po portrebi)

Postupak čišćenja

Uklonite prašinu i mrvice: Koristite komprimovani vazduh da izduvate prašinu i mrvice između tastera. Ako ga nemate, možete da iskoristite trik sa fenom za kosu, a ako nemate ni njega, samo okrenite tastaturu naopako i lagano je tapkajte da uklonite zaglavljene čestice.

Čišćenje površine tastera: Koristite meku krpu navlaženu čistačem za elektroniku ili izopropil alkoholom. Nežno prebrišite svaki taster i površinu oko njih.

Dubinsko čišćenje: Ako je potrebno, možete skinuti tastere koristeći mali šrafciger (samo ako ste upoznati sa procesom). Očistite ispod tastera pomoću pamučnih štapića navlaženih u alkoholu.

Sušenje: Nakon čišćenja, ostavite tastaturu da se potpuno osuši pre nego što je ponovo koristite ili povežete sa računarom.

Učestalost čišćenja

Površinsko čišćenje: Preporučuje se da se površinsko čišćenje tastature vrši jednom nedeljno kako bi se uklonila prašina i sitne nečistoće.

Dubinsko ćišćenje: Ovo bi trebalo raditi svaka 3 do 6 meseci, u zavisnosti od upotrebe i okruženja u kojem se nalazi tastatura.

Dodatni saveti

Ne koristite previše tečnosti: Kako biste izbegli oštećenje elektronike, ne dozvolite da tekućina ulazi unutar tastature

Redovna higijena: Redovno pranje ruku može značajno smanjiti akumulaciju nečistoća na tastaturi.

Koristite zaštitnu foliju: Ako je moguće, koristite zaštitnu foliju za tastaturu kako biste smanjili količinu prljavštine koja se taloži.

Pravilno održavanje tastature ne samo da doprinosi boljoj higijeni, već i poboljšava funkcionalnost i produžava vek trajanja uređaja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter