Izvor: Happytv.rs/Informer.rs
02.11.2023 u 17:09
0

MISTERIJA ATLANTIDE: Da li nestali kontinent leži ispod površine okeana

Postoje razne teorije o Atlantidi, a mnogi istraživači još uvek tragaju za nestalim kontinentom.

Atlantida, mitski kontinent opisan u delima starogrčkog istoričara Platona, decenijama intrigira istraživače i avanturiste.

Iako ne postoji naučni dogovor o tačnoj lokaciji Atlantide, postoji nekoliko teorija koje su privukle pažnju istraživača širom sveta.

Razne teorije

Jedna od najpoznatijih teorija povezuje Atlantidu sa Santorinijem, ostrvom u Egejskom moru. Arheološki nalazi i geološki dokazi ukazuju da bi ovo ostrvo moglo biti dom mitske civilizacije u dalekoj prošlosti. Neki takođe veruju da je eksplozija vulkana na Santoriniju mogla da izazove potonuće Atlantide.

Druga teorija o mogućoj lokaciji Atlantide upućuje nas na Karibe, tačnije na Bahame. Istraživači tvrde da su podvodne strukture oko ostrva Bimini zapravo ostaci izgubljenog kontinenta. Arheološki timovi su istražili ove podvodne formacije i pronašli ostatke stena koji mogu biti povezani sa Atlantidom.

Pixabay

Istočno od Mediterana, uz obalu Malte, nalazi se i pojas podvodnih stena, za koje neki naučnici veruju da bi mogla biti bivša Atlantida. Arheološki nalazi na ovim ostrvima ukazuju na drevnu civilizaciju koja bi se mogla povezati sa mitskim kontinentom. Neki istraživači veruju da su malteški kameni hramovi, stariji čak i od egipatskih piramida, zapravo deo zaostavštine Atlantide.

I dalje ostaje misterija

Naravno, ne možemo zaboraviti ni kontinent Antarktik, gde su neki tvrdili da su pronašli dokaze o Atlantidi ispod površine leda. Satelitski snimci i geološka istraživanja otkrili su neobične formacije koje su podstakle spekulacije o postojanju izgubljenog kontinenta ispod leda.

Istraživači takođe istražuju Atlantidu kroz prizmu različitih kultura i mitova širom sveta. Postoje paralele između priča o Atlantidi i drevnih priča o poplavama i uništenim civilizacijama u različitim kulturama.

Iako naučnici još nisu pronašli nepobitne dokaze o postojanju Atlantide, istraživanja i dalje privlače pažnju arheologa, geologa i avanturista. Svaka nova teorija i otkriće nam pomažu da bolje razumemo ovu zagonetnu priču o izgubljenom kontinentu.

ŠTITI OD ZLIH DUHOVA: Ovo cveće nikako sa groblja ne nosite kući

Atlantida svakako ostaje misterija koja nas fascinira i inspiriše nova istraživanja, a bez obzira gde se zaista nalazi, njena legenda će nastaviti da inspiriše istraživače da tragaju za tajnom prošlošću koja leži ispod površine okeana.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter