Izvor: Telegraf.rs
24.10.2023 u 23:00
0

NAJTAMNIJA REKA NA SVETU: Ne vidi se prst pred okom, naučnici otkrivaju zašto je tako

Sistem merenja je pokazao da je 1,5 puta tamnija od Rio Negra

Ruki, pritoka reke Kongo, u istoimenoj državi, od nedavno slovi za “najtamniju na svetu”, a sa prestola je svrgla Rio Negro u Južnoj Americi.

Voda je toliko tamna da ne vidite prst pred okom kada zaronite, a sada imamo odgovor zašto je tako. Vrlo zanimljiv izveštaj objavila je ekipa švajcarskih naučnika s univerziteta ETH Zurich.
Smatra se da je reč o prvoj (naučnoj) studiji ove afričke reke, a zaključak je da je “tamna voda” posledica visoke koncentracije organskih materija iz okolne prašume.

Tačnije, nesvakidašnju boju uzrokuju jedinjenja bogata ugljenikom iz istrulelih biljnih materija koje završe u rečnom toku.

“Organska jedinjenja iz vegetacije apsorbuju svetlost, tako da što je veća koncentracija, to će voda biti tamnija. Isto bi se dogodilo kada biste skuvali čaj koristeći mnogo kesica”, objasnio je dr Trevis Drejk.

Sistem merenja je pokazao da je afrička reka 1,5 puta tamnija od Rio Negra.
Petina rastvorenog ugljenika u Kongu dolazi upravo iz reke Ruki, iako po veličini čini tek dvadeseti deo njegovog basena.

Ova informacija je jako važna za razumevanje procesa kako se gasovi s efektom staklene bašte skladište u rečnim slivovima, ali i okolnim kišnim šumama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter