Izvor:
11.10.2019 u 12:52
0

PRVI RUS U SVEMIRU: ALEKSEJ LEONOV ispraćen na večni počinak!

Ruski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je boravio u otvorenom svemiru, premino je u 86. godini.

Aleksej Leonov rođen je 30. maja 1934. godine u selu Listvjanki (današnja Kemerovska blast).

Završio je Desetu vojnu vazduhoplovnu školu za početnu obuku pilota u Kremenčugu, a zatim i Vojnu vazduhoplovnu školu za pilote u Čugujevu. 1960. godine je bio u prvom odredu sovjetskih astronauta.

U martu 1965. godine Leonov je bio prvi čovek na svetu, koji je izašao u otvoreni svemir, gde je boravio 12 minuta. Prilikom povratka u svemirski brod, desila se vanredna situacija – njegov skafander se naduvao, pa je Leonov morao da uđe u otvor sa glavom napred, a ne nogama, kao što nalažu instrukcije.

Krajem 1960-ih godina, Leonov se spremao na let oko Meseca i spuštanje na njegovu površinu. Da je SSSR pobedio u "trci za Mesec", Leonov bi bio prvi čovek na Mesecu.

U junu 1971. godine Leonov je trebalo da se nađe u sastavu prve u svetu orbitalne stanice "Salut", ali zbog bolesti njegovog kolege Valerija Kubasova, u stanicu su poslali Georgija Dobrovoljskog, Vladislava Volkova i Viktora Pacajeva. Prilikom povratka na Zemlju oni su poginuli.

kurir.rs
Foto:youtube/printscreeen/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter