Izvor: Sportklub.n1
27.08.2023 u 14:00
0

DOMINACIJA FERSTAPENA NA STAZI „ZANDVORT“: Maks superiorno do pola na svom terenu

Dvostruki svetski šampion Maks Ferstapen startovaće sa pol pozicije na Velikoj nagradi Holandije, 12. trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Vozač Red Bula je na stazi „Zandvort“ upisao osmu pobedu u kvalifikacijama ove sezone, i to u promenljivim uslovima, sa nešto više od pola sekunde prednosti u odnosu na Landa Norisa u Meklarenu.

Najbolji među ostalima bio je vozač Mercedesa Džordž Rasel, koji je bio nešto manje od dve desetinke iza Norisa.

Kvalifikacije na domaćem terenu aktuelnog šampiona u potpunosti su protekle baš u znaku Ferstapena, koji nije dozvolio nikakvo iznenađenje, iako su mu pojedini vozači pretili. Najviše je to činio Noris, koji i jeste na kraju bio najbliži vozaču Red Bula, ali nije uspeo da ga ugrozi.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobednik je trke šampionata Formule 1 za Veliku nagradu Italije vožene na stazi u Monci!

Rasel je do treće pozicije stigao u samom finišu, pretekašvi za oko desetinku Aleksandera Albona u Vilijamsu, koji je iza sebe ostavio dvostrukog svetskog šampiona Fernanda Alonsa i vozača Ferarija Karlosa Sainsa juniora. Sedmi je bio Serhio Peres u drugom bolidu Red Bula i vozača Meklarena Oskara Pjastrija, dok je peti startni red rezervisan za vozače koji su izazvali crvene zastavice tokom kvalifikacija – Šarl Lekler i Logan Sardžent.

Amerikanac je prvo iznenadio plasmanom u poslednji deo kvalifikacija, da bi potom napravio početničku grešku, pošto se okrenuo na stazi i potom udario u ogradu. Samo četiri minuta pošto je akcija na stazi nastavljena, došlo je do novog prekida, kada se Lekler parkirao pored staze, čime je samo nastavljena agonija Ferarija.

I dok je Sardžent bio prijatno iznenađenje drugog dela kvalifikacija, za neprijatno se postarao sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton, koji je bio tek 13. i to pošto ga je usporio Juki Cunoda u bolidu Alfa Taurija. Prvi ispod crte bio je vozač Aston Martina Lens Strol, ispred Pjera Gaslija u Alpinu, Hamiltona, Cunode i vozača Hasa Nika Hilkenberga.

AKTUELNI ŠAMPION ZABELEŽIO 27. TRIJUMF Maks Ferstapen osvojio Veliku nagradu Francuske, Hamilton drugi na svojoj 300. trci u Formuli 1! (VIDEO)

Prvi deo nije doneo velika iznenađenja, pošto su eliminisani dvojac Alfa Romea, Esteban Okon u Alpinu, vozač Hasa Kevin Magnusen i debitant Lijam Loson. Novozelanđanin, koji menja povređenog Danijela Rikarda u bolidu Alfa Taurija, svoj debi će započeti sa poslednje pozicije. Guanju Džou će biti 16, ispred Okona, Magnusena, Valterija Botasa i Losona.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter