Izvor: Mozzarssport.com
24.02.2023 u 12:28
0

Čovek kojeg je Old Traford čekao godinama i dočekao…

Kako je Erik Ten Hag transformisao Mančester junajted za nešto više od pola godine

Neki će reći „ma, to je samo Liga Evrope“. Mada i nije toliko do samog plasmana u osminu finala drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, pa ni do toga što ga je ostvario protiv Barselone – iako se kvaliteta fudbala viđenog u dvomeču ne bi postideli ni učesnici nokaut faze Lige šampiona – već do samog utiska da je Mančester junajted na pravom putu. Štaviše, osmelićemo se da kažemo, već se vratio.

Ne stišava se euforija u crvenom delu Mančestera, navijači i bivši igrači na sva usta hvale ljubimce i kuju planove kako će već do kraja sezone trofejnu salu obogatiti još kojim eksponatom. I opet, utisak je, po prvi put posle dugo vremena – opravdano.

Mnogo je onih što su u prethodnih deceniju i kusur godina pokušavali da navijačima Junajteda vrate osmehe na lica. Preko Dejvida MojesaLuja van GalaŽozea MurinjaOlea Gunara SolskjeraRalfa Rangnika. I svaki bi nanizao tri, pet, sedam pobeda pa bi ga navijači, odviknuti od najviših standarda, brže bolje dizali u nebesa. I isto tako nedugo zatim dizali kuku i motiku protiv njega kada bi shvatili da nije to – to. Da on nije taj. Kao što sada veruju da je Erik Ten Hag rešenje svih njihovih patnji.

Samo što u slučaju holandskog stručnjaka nije reč o tri, četiri utakmice ili o dobrih mesec, dva. Junajted od starta sezone, a ima tome više od pola godine, konačno, posle dužeg vremena, izgleda kao klub u kojem se jasno zna ko šta radi. Dobro, makar u svlačionici i na terenu. U upravi još uvek nije sve pod konac, makar kada govorimo o sportskom sektoru, zaduženom za pojačanja. Opet, iako mu nisu uslišene sve želje – primera radi FrenkideJongKodiGakpo – holandski stručnjak je pokazao da ume da se prilagođava, da ima plan B koji primera radi u slučaju Vuta Veghorsta možda ne deluje kao da funkcioniše, ali je i te kako svrsishodan.

Ten Hag je uspeo da u potpunosti promeni mentalitet ekipe kojoj je do nedavno ubedljiv poraz od Brentforda bio prihvatljiv, a „šestica“ od gradskog rivala rutina koju praktikuje makar jednom u sezoni; da im usadi kako nije bitno ono što su mogli da dobiju na drugom mestu od onoga što imaju i što će imati na Old Trafordu, pa tako Kazemiro i Rafael Varan, vlasnici ukupno devet trofeja Lige šampiona, uklizavanja u poslednjem trenutku vredna plasmana u osminu finala Lige Evrope(!) proslavljaju kao da će po poslednjem sudijskom zvižduku podići još jedan ušati trofej.

Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

 

A onima što im je pak igranje u Ligi Evrope i ulaženje s klupe bilo ispod časti – čitaj Kristijano Ronaldo – pokazao da ne mogu biti veći od kluba ma koliko veliki bili. I mada su mnogi tada potez holandskog stručnjaka ocenili kao bustovanje sopstvenog ega i kupovanje poena kod mlađih igrača, nema više onih koji će reći da je precrtavanje portugalskog asa, iako je samo godinu dana ranije bio najbolji strelac ekipe, bila pogrešna odluka. Ispostavilo se da nije.

Jednostavno, Ten Hag se ne libi da uradi bilo šta što će u bližoj ili daljoj budućnosti imati pozitivan uticaj na ekipu, ma kakve posledice bile u tom trenutku. Tako je poslednjeg dana 2022. godine protiv Vulverhemptona na klupi ostavio Markusa Rašforda, čoveka od čijih golova toliko zavisi, samo zato što se „malo uspavao i koji minut zakasnio na okupljanje“, treće najskuplje pojačanje u istoriji kluba i u tom trenutku kapitena ekipe stavio na hlađenje, a četvrto sklonio iz tima dok se u potpunosti ne fokusira na fudbal.

„Kada je stigao u klub (Ten Hag, prim.aut), otišli smo na turneju i na treninzima koje som imali, njegovi zahtevi su bili:’Radićeš kako kažem ili ispadaš. Ne igraš’.Svi smo u početku bili malo rezervisani:’Da li će to stvarno da uradi? Ako veliki igrač ne uradi ono što kaže, da li će ga kazniti?’ I uradio je to mnogo puta, sa Kristijanom, sa Džejdonom, sa Markusom…“, rekao je Bruno Fernandes u intervjuu baš pred jučerašnju utakmicu sa Barselonom. Utakmicu koja je još jednom potvrdila – Junajted je na pravom putu.

Tako ustalom kažu i rezultati. Jer Junajted jedini od svih engleskih timova ima čemu da se nada u sva četiri takmičenja i jedini u Evropi koji još uvek može da osvoji kvadriplu krunu. Pa iako će teško na svim frontovima otići do samog kraja, sama činjenica da je u martu i dalje konkurentan na svakom dovoljno govori o onome što je Ten Hag uradio na Old Trafordu u prethodnih pola godine.

„Bilo je potrebno deset godina da dođemo do ove tačke. Ove sezone se zaista svašta može dogoditi. Mančester junajted može da osvoji sve ili da ne osvoji ništa, ali vidimo napredak. Erik Ten Hag na pravi način rešava svaku situaciju, kao što bi svaki menadžer trebalo. Kao ser Aleks Ferguson… Sedim ovde i razmišljam:’Vau, imamo pravog čoveka!'“, zaključio je Piter Šmajhel posle sinoćnje utakmice.

Čoveka kojeg je Old Traford toliko čekao. I konačno ga dočekao.

Slavlje na Old Trafordu: Mančester junajted eliminisao Barselonu iz Lige Evrope! (FOTO)
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter