Izvor: Informer.rs
24.05.2023 u 15:38
0

ČVRSTI DOKAZI UEFA PROTIV KOLUBARE: Lazarevčani igrali za kladionice (VIDEO)

Fudbaleri Kolubare dogovarali su ishode utakmica sa protivnicima, kako bi klub imao dobit od kladionica, saznaje Informer.

Evropska fudbalska unija (UEFA) poslala je dokaze Fudbalskom savezu Srbije o tome da je Kolubara dogovarala ishode utakmica i zahtevala od Disciplinske komisije FSS-a da reaguje i kazni počinioce. Klub je kažnjen oduzimanjem devet bodova, što ga je automatski eliminisalo u niži rang takmičenja. Predsednik Disciplinske komisije Ivan Nikolić potvrdio je saznanja Informera, uz obrazloženje da dokazi postoje u Savezu, ali da ne smeju da se iznose.

– Uloga Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije nije bila da utvrđuje je li Kolubara kriva za ono za šta se tereti, nego da donese odluku o visini kazne. Prethodno je Evropska fudbalska unija (UEFA), odnosno njeno nezavisno odeljenje za integritet, poslalo pisane dokaze o svemu za šta se Kolubara tereti. Stigli su dokazi o uplatama u kladionice,mn dobiti, pojedinačne umešanosti fudbalera i sve ostalo iz čega se jasno zaključuje da su krivi – objasnio je Nikolić.

Najviša zaprećena kazna za ovo krivično delo bila je oduzimanje 30 bodova, pa je ocena disciplinaca da je Kolubara još i dobro prošla.
– Reč je o utakmicama protiv Mladosti u Novom Sadu i Spartaka u Lazarevcu. Ta dva kluba kažnjena su novčano, a Kolubara oduzimanjem bodova, jer je učestvovala u dva prekršaja. Pravila kažu da kad su dve prijave, onda sledi oduzimanje bodova, od šest do 30. Naše je bilo da utvrdimo koliko bodova će im biti oduzeto. Uzimajući u obzir dokaze i da je bilo kolo za kolom, jasno je da nije moglo šest, moralo je više. Kolubara ima rok do danas u podne da se žali i ona će to sigurno iskoristiti, ali ja verujem u svoju odluku i da će ostati. Uvid u dokaze ima UEFA, ljudi iz Saveza koji su bili zaduženi za to i recimo da su i klubovi imali uvid – zaključio je Nikolić.

Advokat Nebojša Perović: Tužilaštvo mora da reaguje

Nameštanje ishoda utakmica spada u krivična dela, pa u izjavi za medije advokat Nebojša Perović ističe da tužilaštvo mora da reaguje i pokrene istragu protiv odgovornih lica.

– Tužilaštvo kao državno telo ima glavnu obavezu da zaštiti društveni interes. Ukoliko na bilo koji način sazna za postojanje krivičnog dela, dužno je da regauje i cilju razjašnjenja. U konkretnom slučaju, reč je o neregularnosti u sportskom takmičenju i tužilaštvo bi trebalo da naloži istragu – objašnjava Perović.

Prema njegovim rečima, mnogo je važno da tužilaštvo reaguje, kako se ne bi igralo sa ugledom države Srbije pred evropskim organima.

– Posebno je važno da se reaguje, jer je ceo slučaj pokrenula Evropska fudbalska unija (UEFA) i nikako ne bi smeli da se igramo sa uglednom države Srbije ni srpskog fudbala. Nekada je u svim tužilaštvima u Beogradu postojala praksa da svako jutro stiže dnevna štampa, nadležni je pregledaju i reaguju svaki put kad utvrde da se desilo nešto sumnjivo što zahteva istragu i razjašnjenje slučaja do kraja – naglasio je Perović.

NAMEŠTENE UTAKMICE

24. april, 32. kolo Superlige Srbije
Mladost (NS) – Kolubara 1:0 (1:0)

1. maj, 33. kolo Superlige Srbije
Kolubara – Spartak 3:0 (1:0)

MILOŠ MILOJEVIĆ PRED FINALE KUPA: Ova generacija Zvezde može da ispiše istoriju
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter