Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
08.01.2024 u 21:54
0

NAJBOLJI FUDBALSKI DVOJAC U ISTORIJI: Duci i Mitar kao niko nikada (FOTO)

"Orlovi" sa najboljim tandemom u istoriji napadaju EURO u Nemačkoj.

Reprezentacija Srbije od osamosataljenja 2006. godine, nije imala bolji fudbalski dvojac u istoriji poput ovoga koji čine kapiten Dušan Tadić (35) i Aleksandar Mitrović (29).

Sjajni vezista iz Bačke Topole i korpulentni napadač iz Smedereva su tokom dosadašnje desetogodišnje reprezentativne saradnje postigli čak 79 golova na zvaničnim utakmicama, a uz to namestili i 45 pogodaka.

Tadić je u proteklih 15 godina odigrao 104 utakmice, postigao 22 gola i 40 namestio. Očekivano, Mitrović eve brojke kao napadača su još impresivnije, pa je on trenutno na učinku od 57 golova na 87 nastupa, a skupio je i pet asistencija.

Od pomenutih 79 golova u nacionalnom timu, Tadić i Mitrović su međusobno „spakovali“ 21, s tim da je fudbaler Al Hilala 19 puta bio uspešan realizator, dok je kapiten „orlova“ dva puta tresao mrežu, uz 19 asistencija.

Reprezentacija Srbije je od 2016. godine, kada je počela saradnja ubojitog tandema, pa do danas postigla 151 pogodak u takmičarskim ili prijateljskim mečevima, a samo 72 gola nisu zasluga pomenute dvojice igrača. To znači da su Tadić i Mitar učestovali u više od polovini pogodaka državnog tima u poslednjih sedam godina.

Moćni dvojac „orlova“ saradnju na terenu počeo je junu 2013. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Belgije, kada je naš tim izgubio 2:1. Mitrović je tada debitovao za Srbiju, koju je s klupe predvodio tadašnji selektor Siniša Mihajlović, dok je Tadić već imao pet godina reprezentativnog staža.

Ipak, iako su tri godine sarađivali na terenu, realizacija je izostajala sve do 2016. godine. Tada je sjajni dvojac pod palicom novog selektora Slavoljuba Muslina eksplodirao i počeo da piše istoriju.

Godinama za nama, selektori na klupi „orlova“ su se menjali kao na traci, ali su Mitrogol i Dušan bili ti koji su svojim golovima ili asistencijama „gurali“ i spašavali Srbiju kada je trebalo.

Gledajući i klupske uspehe Tadića i Mitrovića, teško da će ih iko od srpskih fudbalera u skorijoj budućnosti nadmašiti. Naime, „desetka“ Srbije je igrajući tokom karijere za Vojvodinu, Groningen, Tvente, Sautempton, Ajaks i sada Fenerbhače je čak 213 puta tresao mreže protivnika, dok je namestio neverovatnih 240 pogodak. Iako je na pragu 36 godine to ga ne sprečava da i sada kao član turskog kluba kreira magiju na terenu.

S druge strane, nekadašnji fudbaler Teleoptika, Partizana, Anderlehta, Njukasla, Fulama i Al Hilala stigao je do kvote od 221 gola i 53 asistencije. Nema sumnje da će ove brojke biti još veće, s obzirom da je Mitrović i u saudijskom klubu, u koji je letos prešao, nastavio da rešeta mreže.

Naša zemlja je od osamostaljenja imala nekoliko sjajnih tandema poput Nikole Žigića i Marka Pantelića, ali su nekadašnji igrači Crvene zvezde zajedno doprineli sa 30 pogodaka. Takođe, kasnije su bili i Milan Jovanović (11) i Dejan Stanković (15).

MITROVIĆ NA METI NAJVEĆIH LIGA EVROPE: Al Hilal odoleva ponudama

Gledajući dalje u istoriju jugoslovenskog fudbala, Mitrović i Tadić su nadmašili sve. Naime, legendarni Stjepan Bobek i Rajko Mitić su tokom perioda 12 godina igranja za nacionalni tim postigli ukupno 70 golova (Bobek 38, Mitić 32).

Kroz nacionalni tim su prošli slavni golgeteri poput Milana Galića, Todora Veselinovića, Borivoja Kostića, Dragana Džajića, Dušana Bajevića, kasnije i Dragana Stojkovića Piksi, Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Save Miloševića i drugih, ali niko nije uspeo da ostvari brojke kakve već deceniju ispisuju Tadić i Mitrović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter