Izvor: Sportklub.rs
18.04.2023 u 07:32
0

DANAS KONAČNA ODLUKA o proširenju Evrolige

Deoničari Evrolige će razgovarati u utorak 18. aprila, a tema sastanka trebalo bi da bude proširenje elitnog evropskog takmičenja pred sezonu 2024/2025, piše glavni urednik „Jurohupsa“ Aris Barkas.

Trenutno nema vremena za proširenje u narednoj sezoni, iako je od starta tekuće sezone bilo jasno da će Evroliga profitirati od većeg broja timova, pišu mediji.

Od starta sezone se o potencijalnim novajlijama u Evroligi najčešće govori u kontekstu tima iz Dubaija, ali i velikim centrima u kojima bi Evroliga želela prisustvo – Parizu i Londonu. Timovi iz ova dva velegrada sa priličnim uspehom su se dosad takmičili u tekućoj sezoni Evrokupa, a dodatni značaj nosi i činjenica da udeo u vlasništvu tih ekipa imaju Amerikanci.

Deluje da Evroliga ima jasnu strategiju proširenja i da je pitanje vremena kada će se plan stopostotno sprovesti u delo. Ipak, stvar nije tako prosta.

Ma koliko velika tržišta poput Pariza, Londona i Dubaija delovala primamljivo, Evroliga ne može da previdi značaj mesta na kojima je evropska košarka dobro utemeljena i veoma voljena. U Parizu, Londonu i Dubaiju bi „ukorenjenost“ košarke trebalo da krene od samog početka, dok takvih problema ne bi bilo u Italiji, Španiji ili Srbiji, gde postoji velika tradicija.

Dosadašnji sastanci su poručili da su najbliže dugoročnoj licenci, od timova koji je već dosad nisu dobili, ekipe Monaka i Virtusa. Uz 13 timova koji već imaju dugoročnu saradnju sa Evroligom, kao i CSKA koji spada u to društvo, ali zbog sankcija ne može da se takmiči, to znači da preostaju samo dva mesta za nove Evroligaše.

„Bez ikakve sumnje, aktuelna sezona Evrolige je pokazala koliko donosi dinamični duo Partizana i Crvene zvezde. Kao i u svim dobrim rivalstvima, iako su klubovi ‘neprijatelji’, oni moraju da koegzistiraju kako bi uvećali svoj uticaj na svakom nivou na terenu i van njega“, piše novinar Aris Barkas o aktuelnom raspoloženju u Evroligi.

Nije tajna da je najbliže rešenje za sledeću sezonu ono prema kojem bi se Valensija vratila u Evrokup, a pobednik tog takmičenja bi dogodine igrao Evroligu. Ipak, Valensija je jak kandidat zbog nove arene koju će sagraditi. Ako bi se uračunali Pariz, London i Dubai, uz eventualni povratak CSKA i Zenita, ubrzo bi nova realnost bila Evroliga od 24 tima.

Ipak, takve promene su „na dugom štapu“, a ono što je trenutno najizglednije za sezonu 2023/2024. jeste učešće Crvene zvezde, Partizana, Virtusa i pobednika Evrokupa, uz povratak Valensije u Evrokup, pišu mediji.

FILADELFIJA VODI 2:0! Netsi traže spas pred svojim navijačima! (VIDEO)

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter