Izvor: Arenasport.com
15.06.2023 u 17:11
0

KOŠARKAŠICE SRBIJE POBEDOM počele Evropsko prvenstvo: Turska prva „žrtva“ kontinentalnih vladarki

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije dobro se oznojila protiv žilave i ambiciozne Turske - 71: 63 (21:22, 16:11, 21:19, 13:11), ali je odbranu krune od pre dve godine počela dramatičnom pobedom u meču startnog kola D grupe Evropskog prvenstva u Sloveniji i Izraela.

„Orlice“ su u protokolu meča imale jednu igračicu manje (11), zbog smrtnog slučaja u porodici Aleksandre Crvendakić, a počele su ga košem Race, za 2:2. U prvom delu četvrtine letele su izgubljene lopte na obe strane, Turkinje su bile u sitnom vođstvu, dok Srpkinje nisu preokrenule tok meča serijom 5:0, da bi je na kraju ipak završile u manjem zaostatku (21:22).

Druga je pripala našim damama, jer su zbile redove u odbrani, a Anderson i Janković namestile ruku. Mada su se mučile sa realizacijom šuta za dva poena i skokovima u defanzivi, otišle na poluvreme sa +4 (37:33). Mnogo raspoloženije od rivalki, iz čije rotacije su do velikog odmora ispale povređene Šenjurek i Topuz.

Obe faze igre dobro su funkcionisale i u trećoj dekadi, pa je Srbija u više navrata sticala značajniju rezultatsku razliku (50:42, 57:48…), međutim propustila je da zadnjih 10 minuta dočeka s dvocifrenom zalihom. Što im se umalo osvetilo u trenucima odluke.

Nisu se srčane i kvalitetne Turkinje predavale, naprotiv podigle su svoj nivo kada je to bilo preko potrebno (60:56, 62:58), pa je selektorka Marina Maljković morala tajm-autom da preseče krizu svojih izabranica. Do kraja se vodila ljuta bitka, da bi par dobrih odbrana i velemajstorskih asistencija Anderson, odnosno upisivanje u strelce kapitenke Krajišnik, odveli naš tim na bezbedniju razliku minut i po pre kraja (70:62).

Sačuvale su je dugim napadima i opreznom distribucijom lopte na protivničkoj polovini terena, te jakim branjenjem svog koša od navale Turske, čioji je nervozni selektor u jednom trenutku dobio tehničku grešku i odmogao timu. Ovog puta nošene poenima (17) i koš dodavanjima (5) naturalizovane Amerikanke Ivon Anderson, koju su najviše podržale Jovana Nogić (12 p) i Maša Janković (10), dok su se na suprotnoj strani istakle Mekoven (12), Čakir, Onar i Uzun (10).

Srbija već sutra igra drugi meč, sa Slovačkom (20.45), dok borbu za prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale završava protiv Mađarske (18. jun, 15.00). 

KK CRVENA ZVEZDA: Karte za derbi od sutra, najjeftinija 1.000 dinara
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter