Izvor: Mozzartsport.com
08.04.2023 u 14:46
0

Košarkaški genije kojem se mora verovati: I pri skoru 4-9, Obradović je bio glavna garancija uspeha

Ako je iko sumnjao u devetostrukog prvaka Evrope i najtrofejnijeg košarkaškog stručnjaka Starog kontinenta, nije trebalo...

Zaigralo je srce crno-belima kada se leta 2021. godine Željko Obradović vratio u njihov i njegov klub. Počeli su da sanjaju velike snove, a kada im je minulog leta predstavništvo Evrolige uručilo specijalnu pozivnicu za igranje u elitnom evropskom takmičenju, verovatno su se mislima vratili tri decenije unazad i videli slike Partizanovog pokoravanja Evrope na čelu sa Obradovićem.

„Mislim da u Evropi ne postoji klub koji je dao toliko igrača, koji su bili toliko bitni, osvajali toliko trofeja, potom i trenera koji ostvaruju dobre rezultate. Jedini klub u tom rangu je Real Madrid. Što se tiče ambicija, one su najveće moguće. Svestan sam šta znači moj dolazak, šta se očekuje, jedino što nas interesuje je da budemo neko ko će da igra Evroligu, ali ne na godinu dana, već da bude sastavni deo takmičenja. Mislim da je Partizanu tu mesto i da Partizan to zaslužuje“, rekao je Obradović po povratku u Partizan Mozzart Bet.

Međutim, osvoezonsko evroligaško putešestvije nije krenulo najslavnije. Partizan Mozzart Bet je u prve dve utakmice dozvolio Albi i Baskoniji da mu spakuju preko 200 poena, startovao je takmičenje sa tri poraza, zatim se malo trgnuo i došao do skora 4-4, ali onda ponovo pao u kovitlac uzastopnih poraza. Nije izgledalo dobro po crno bele kada ih je večiti rival Crvena zvezda savladao u Štark Areni trojkom Nemanje Nedovića u poslednjoj sekundi, niti kada ih je Asvel sredinom decembra ubacivši im 91 poen odveo na nezavidan skor od 4-9.

TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

„Borili smo se, trudili i nije bilo dovoljno. Ne znam već koliko mečeva. Teško je, svima je teško i čestitam Asvelu jer to moram da uradim, imali su više sreće, bili pametniji i iskoristili adute da pobede utakmicu što se i dogodilo“, bile su Obradovićeve reči posle praza od Asvela.

Nisu crno-beli tako zamišljali povratak u Evroligu posle nepunih deset godina. Ali Partizanov projekat imao je garanciju uspeha. Garancija je bio najtrofejniji stručnjak u istoriji evropske košarke. Ali u Obradovićevu trodecenijsku trenersku karijeru toliko je toga stalo, da bi jedna serija poraza stala na put dometima za koje je srpski stručnjak znao da imaju realnu potporu.

„Ispred nas je veliki posao, ali kad imaš želju, možeš da uradiš dosta toga. Ništa drugo ne mogu da obećam. Obećavam rad, da ćemo sve raditi da vratimo Partizan tamo gde je mesto. Ako na kraju sezone sednemo i kažemo da smo mi i igrači uradili sve što je bilo u našoj moći, možemo biti zadovoljni“, takođe je govorio na predstavljanju u Partizanu.

Obradović je usadio svojim pulenima rad kao vrhovnu mantru, a zatim i viziju da je tim veći od pojedinca i da nije bitno koji će od košarkaša iskočiti u prvi plan sve dok Parni Valjak bude mleo.

A itekako je počeo da melje na prelasku sa 2022. na 2023. godinu. Protutnjao je Obradovićev brzi crno-beli voz posle poraza od Liona preko Efesa, Fenerbahčea, Bajerna i Monaka. Bilo je jasno da mašina postiže idealnu radnu temperaturu. Porazi su se katkad dešavali, ali više ih nije bilo u serijama, a Željkov Partizan je na uvodni razočaravajući skor od 4-9 odgovorio sa 15 pobeda u narednih 20 utakmica! Pritom, dizali su Kevin Panter, Dante Egzum i saigrači temperaturu u Štark areni do tačke ključanja, iz kola u kolo uspevali da razgale po dvadeset i kusur hiljada navijača, a sve je kulminiralo trijumfima protiv Olimpijakosa i Real Madrida u samo nekoliko dana.

Sinoć su crno-beli pokazali karakter i u neizvesnoj završnici uzeli meru Monaku za plasman među najboljih osam timova Starog kontinenta. Možda ima onih koji do sredine decembra prošle godine nisu verovali u ovakav epilog, ali nije trebalo da sumnjaju. Ne kada na klupi sedi devetostruki šampion Evrope. Ne kada tim vodi čovek koji je prethodno sa Fenerbahčeom u pet navrata stizao do evroligaškog doigravanja i ne kada kormilo drži stručnjak što je u 18 sezona otkako Evroliga nije pod okriljem Fibe, čak 14 puta vodio svoje timove u plej-of. Ako to nije garancija da će projekat biti uspešan…

Željko i njegovi puleni uspeli su da vrate Partizan u prvi plej-of Evrolige posle 13 godina! A poslednji put kada je crno-beli tim igrao plej-of izborio se i za Fajnal for u Parizu. Popularni Žoc je već između redova provukao da nije bitno ko će biti protivnik crno-belima u pohodu na fajnal-for u Kaunasu. Sada je verovatno i Partizanovcima svejedno, jer posle svih onih velikih skalpova poslednjih meseci, bespogovorno veruju svom vođi… Naravno i njegovoj vojsci.

VELIK ŠOK ZA DALAS I DONČIĆA: Poraženi od Čikaga i ostali bez mesta u doigravanju
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter