Izvor: BSCHAPPY/XLIVESPORT
27.08.2023 u 15:40
0

OVO SE NE ZABORAVLJA: Legendarni momenti srpske košarke – od Slavnića do Teodosića! (VIDEO)

Dok čekamo narednu utakmicu "Orlova" na Mundobasketu, pravi je trenutak da se podsetimo nekih nezaboravnih momenata u istoriji srpske košarke.

Srpska košarka je, ako ne posmatramo američku, oduvek bila jedna od najboljih. Od samih početaka, Jugoslavija je samo nizala uspehe i istoriji sporta davala veliki broj sjajnih košarkaša čija imena je nemoguće zaboraviti. Saša Đorđević, Peđa Danilović, Radivoj Korać, Željko Obradović , Valde Divac– samo su neki od nestvarno velikih talenata koji su Jugoslaviju činili pravom košarkaškom mašinerijom.

Čuven je komentar komentatora Slobodana Šarenca sa Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. godine: „Nema trojke, nema trojke, Jugoslavija je u polufinalu, kakav šamar drim timu, kakvi udarci američkoj košarci u sred najkošarkaškije zemlje na svijetu (Indijane), kamo vam Šakil O-Nil i ostali profesionalci, pa ako ste htjeli bolje morali ste da pošaljete bolje igrače“.

Kroz decenije sjajnih utakmica i velikih uspeha, ostali su zapamćeni mnogi momenti, podsećamo na neke od njih:

Odbojkaško dodavanje Slavnića i Kićanovića 1977. godine

Evropsko prvenstvo u košarci 1977. godine bilo je 21. po redu regionalno košarkaško takmičenje, organizovano pod pokroviteljstvom FIBE Evropa. Učestvovalo je 12 timova. Održano je u Belgiji, a gradovi domaćini bili su Lijež i Ostende. Finale je igrano u Liježu, a za zlato su se borile ekipe Sovjetskog Saveza i Jugoslavije. Plavi su pobedili rezultatom 74:61, za najkorisnijeg igrača prvenstva odabran je Dražen Dalipagić, a nastup Jugoslavije obeležila je, osim izuzetne igre, pomalo neobična situacija – odbojkaško dodavanje Slavnića i Kićanovića.

Reakcija Vlade Divca na unošenje hrvatske zastave na teren 1990. godine

Iako je SFRJ još postojala, 1990. godine raspad je počinja. Ipak, reprezentacija Jugoslavije igrala je na Svetskom prvenstvu koje se održavalo u Argentini. I tog puta, reprezentacija je osvojila zlato, zahvaljujući briljantnoj igri plavih. Te godine obeležavalo se 40 godina od prvog Svetskog prvenstva u košarci. Na prvenstvu je učestvovalo 16 ekipa.

SADA JE SVE POZNATO: Pešić otkrio kakav je stepen povrede Filipa Petruševa

Posle finala, u jednom momentu, na terenu se pojavio navijač sa hrvatskom zastavom. U želji da očuva timski duh i da sa prvenstva tim ode pod istom zastavom pod kojom je i došao – jugoslovenskom, Vlade Divac je od navijača oteo šahovnicu.

Zakucavanje Danilovića preko Sabonisa 1995. godine

Evropsko prventvo u košarci 1995. godine odigrano je u Atini. Posle četiri godine “sportskog izgnanstva” odnosno sankcija, na krov Evrope popela se Jugoslavija pobedom nad selekcijom Litvanije rezultatom 96:90.

Na celom prvenstvu Jugoslavija je dominirala maestralnom igrom koju je sa klupe vodio Dušan Ivković. Bio je to momenat kada su Divac, Bodiroga, Rebrača, Đorđević, Paspalj, Savić i Danilović potvrdili i najavili vladavinu jedne nacije u narednih nekoliko godina zbog čega je tadašnja Jugoslavija i prozvana zemljom košarke. U izuzetno uzbudljivom finalu pored neverovatnih devet trojki Saše Đorđevića, zasijalo je zakucavanje Saše Danilovića preko jednog od najdominantnijih centara u istoriji košarke – 221 cm visokog Arvidasa Sabonisa.

Đorđevićeva trojka za trijumf nad Hrvatskom 1997. godine

Današnji selektor košarkaške reprezentacije Kine, sa kojom je naša reprezentacija igrala prvu utakmicu na Mundobasketu, Saša Đorđević, često je kao košarkaš u poslednjem momentu svojoj ekipi donosio pobede. Pored Evropske titule koju je doneo Partizanu, ostao je upamćen još jedan sličan momenat – finiš utakmice protiv Hrvatske na Eurobasketu 1997. godine koji se igrao u Španiji.

ZNAJU SVE O KOŠARCI PROSTO ŽIVE ZA NJU: JE L’ TAČNO DA VAM JOKIĆ NE IGRA ZBOG KONJA? Šokirali već na prvom koraku!

Prema rečima Đorđevića to mu je ujedno i najdraži trenutak sa Eurobasketa. Bio je to prvi direktan duel posle raspada bivše zajedničke države. Naime, Jugoslavija je gubila sa 62:61, kada je loptu uzeo Đorđević, a potom uz zvuk sirene preko korektno podignute ruke Slavena Rimca pogodio trojku, a Jugoslavija pobedila rezultatom 64:62. Kasnije, Jugoslavija je osvojila zlato i to drugo u istoriji tog tima na kontinentalnim takmičenjima, dok je Hrvate Đorđevićeva trojka poslala kući.

Gurovićeve trojke Amerikancima na Svetskom prvenstvu 2002. godine

Jugoslavija je na Svetsko prvenstvo u Indijanapolisu 2002. godine došla kao aktuelni evropski prvak. U Istanbulu ekipa je 2001. godine nadmoćno pobedila sve protivnike, a jedina utakmica koja je završena sa manje od 10 poena razlike bila je finalna protiv Turske (78:69).

U Indijanapolisu je bilo i dobrih i loših momenata, sve do obračuna sa Amerikancima. Sedam minuta pre kraja reprezentacija Jugoslavije gubila je sa deset razlike (69:59), i tada je usledilo šest minuta igre koja je stvorila najlepše uspomene. Jarićeva bacanja i Gurovićeve trojke preokrenule su potpuno situaciju. Pred poslednji napad Amerikanaca, rezultat je bio 81:78 za Jugoslaviju. Miler je promašio, Bodiroga je uhvatio loptu, i tada su usledile reči Slobodana Šarenca: “Šamar drim timu“ i “ako hoće bolje, moraju da pošalju bolje“.

Svetsko prvenstvo 2010. – Teodosićeva trojka Špancima

Te 2010. godine Svetsko prvenstvo u košarci se igralo u Turskoj. U četvrtfinalu Srbija je igrala protiv ekipe koja je branila titulu – Španije. U samom finišu utakmice, koja je bila jako napeta, loptu je uzeo Miloš Teodosić, jedan od najboljih srpskih plejmejkera. Iako ga je čuvao Horhe Garbahosa, poznati španski košarkaš, Teodosić je sa više od osam metara pogodio trojku i svoje „orlove“ poveo u finale, a aktuelne šampione kući. Bio je to dugi put u poslednjih 12 mečeva da Srbija savlada Španiju, te se revanšira za poraz u finalu Evropkog prvenstva u Poljskoj 2009. godine.

“Leteći Amerikanci” u Riju 2016. godine

U finalu Olimpijskih igara održanih u Riju 2016. godine, reprezentacija Srbije poražena je od američkog “Drim tima” sa rezultatom 99:66. Neverovatni Kevin Durant je predvodio košarkaške gigante sa 30 poena. Ipak, srpski tim je bio ponosan na svoju srebrnu medalju, jer se još jednom pokazalo da najozbiljnije igraju kad se bore za zlato, a prethodne utakmice budu “rutinske”. Ova utakmica je još jedan dokaz da je timska igra zaštitni znak srpskih košarkaša, pa se čak i američki tim pomučio da ostvari veliku prednost. Kako je izgledala ova akcija pogledajte u videu:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter