Izvor: BSC HAPPY
26.01.2023 u 18:23
0

Ruski i beloruski sportisti ipak na Olimpijskim igrama? Predlog MOK-a pozdravljen iz Moskve: „Verujem da je ovo već uspeh!“

Potpredsednik Ruskog olimpijskog komiteta (ROK) Igor Levitin pohvalio je predlog MOK-a (Međunarodnog olimpijskog komiteta) da da zeleno svetlo ruskim sportistima za učešće na međunarodnim turnirima.

„Nedavni predlog Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se ruskim igračima omogući učešće na međunarodnim turnirima, iako pod određenim uslovima, već se može smatrati uspehom“, rekao je Levitin.

Izvršni odbor MOK-a je na sednici u sredu izneo predlog da se pojedinim sportistima iz Rusije i Belorusije dozvoli učešće na međunarodnim sportskim turnirima, ali samo pod određenim uslovima. Sportisti iz dotičnih zemalja ne bi trebalo da „aktivno podržavaju“ rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i moraju da se takmiče pod neutralnim statusom.

„Verujem da je ovo već uspeh“, rekao je Levitin novinarima.

„Olimpijska zajednica shvata da Olimpijske igre ne mogu da prođu bez učešća Rusije. Nismo našli ništa iznenađujuće u sinoćnjem saopštenju (MOK) pošto smo bili svesni da je izjava u istom duhu kao i prvobitna. Međutim, za nas je veoma važno da naši sportisti dobiju dozvolu za učešće na međunarodnim turnirima i na Olimpijskim igrama“, rekao je Levitin.

„Detalji će svakako biti o preporukama MOK-a i sačekaćemo kada ih međunarodne sportske federacije dobiju. Preporuke još nismo dobili i čekamo da ih međunarodne federacije dobiju i naknadno nas obaveste. Tada ćemo početi da radimo na formulisanju predloženih preporuka“, otkrio je Levitin.

On je takođe zahvalio Olimpijskom savetu Azije (OCA) što je pozvao sportiste iz Rusije i Belorusije da učestvuju na sportskim turnirima u Aziji, kao i na Azijskim igrama, pod uslovom da poštuju stroge smernice Međunarodnog olimpijskog komiteta.

OVO MU NEĆE OPROSTITI Otac Novaka Đokovića u centru „skandala“ u Melburnu!

„Verujem da je to bila izuzetno važna podrška koja nam je pružena i da je bila ključna tačka u konačnoj odluci Izvršnog odbora MOK-a“, rekao je on.

U saopštenju od ranije danas, OCA je saopštila da je organizacija odlučila da dozvoli sportistima iz Rusije i Belorusije da učestvuju na sportskim turnirima u Aziji, kao i na Azijskim igrama, pod uslovima MOK-a. KPZ veruje u ujedinjujuću moć sporta i da svi sportisti, bez obzira na nacionalnost ili pasoš koji poseduju, treba da budu u mogućnosti da se takmiče u sportskim takmičenjima“, navodi se u saopštenju.

„OCA je ponudila da kvalifikovanim ruskim i beloruskim sportistima pruži priliku da učestvuju na takmičenjima u Aziji, uključujući Azijske igre.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. februara 2022. izdao preporuke međunarodnim sportskim federacijama da ne dozvole sportistima iz Rusije i Belorusije učešće na međunarodnim turnirima, navodeći kao razlog specijalnu vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Nakon preporuka MOK-a krajem februara, većina globalnih sportskih federacija odlučila je da zabrani sportiste iz Rusije i Belorusije na svim međunarodnim sportskim turnirima.

Planirano je da se Azijske igre 2022. godine održe u kineskom Hangdžouu od 23. septembra do 8. oktobra ove godine. Događaj je prvobitno trebalo da se održi prošle godine na istom mestu, ali je odložen za kasniji datum zbog situacije sa COVID-19 i njegovog mogućeg širenja među ljudima koji putuju u kontinentalnu Kinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter