Izvor: Novosti
08.03.2024 u 08:12
0

AKO STVARNO ŽELIŠ DA ME VIDIŠ, GLEDAJ ME NA TELEVIZIJI: Bajden CVIKA, neće u debatu sa Trampom a MILIONE dolara daje na REKLAME

Debata bilo kada, bilo gde! Tim rečima je lider republikanaca i najizvesniji kandidat za predsednika iz redova "crvenih" Donald Tramp pozvao rivala i aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena na "megdan" pod svetlima kamera.

Tim lidera SAD nije odgovorio potvrdno na Trampov izazov, već je poručio rivalu da „ako toliko očajnički želi da vidi Bajdena u udarnom terminu, može da pogleda predsednikovo obraćanje Kongresu o stanju nacije, inače, održano sinoć.

– Važno je, za dobro naše zemlje da Džo Bajden i ja raspravljamo o pitanjima koja su od značaja za Ameriku i američki narod – smatra je Tramp.

Njegov poziv stiže pošto su obojica lidera izašli kao pobednici posle „superutorka“, kada je 15 saveznih država biralo svoje kandidate. Trampu su poverenje ukazali birači u 14 od 15 država, dok je srca glasača jedino u Vermontu osvojila njegova dojučerašnja jedina protivkandidatkinja Niki Hejli. Bajden je ostvario pobedu u svim državama, osim na teritoriji SAD Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo biznismen Džejson Palmer, koji se potom povukao iz predizborne trke.

Ovogodišnji „superutorak“ je samo potvrdio da će svetska javnost 5. novembra gledati reprizu predsedničkih izbora iz 2020. Ankete trenutno daju blagu prednost Trampu, što, opet ne znači da će tako i ostati. Istraživanje „Foks njuza“ pokazalo je da lider republikanaca uživa podršku birača od 49 odsto, nasuprot aktelnom lideru SAD kome poverenje ukazuje 47 odsto. Sličan rezultat dobijen je posle ankete „Volstrit džurnala“, „Njujork tajmsa“ i koledža „Sijene“.

Uz koga će birači Hejlijeve?

Povlačenje bivše ambasadorke SAD u UN i nekadašnje guvernerke Južne Karoline Niki Hejli iz predizborne kampanje posle „superutorka“, otvorilo je pitanje kome će se prikloniti birači koji su glasali za nju. Hejlijeva je osvojila veliki broj glasova u izbornim okruzima univerzitetskih gradova, kao i kod birača koji se smatraju nezavisnim. U govoru posle povlačenja Hejlijeva nije podržala Trampa, pa se i iz Bajdenovog tabora nadaju da bi to moglo da znači da će se ti glasovi preliti u njihov tabor.

Iako je revanš starih rivala skoro izvestan, većina birača u Americi nije zadovoljna što će morati da bira između dvojice lidera u poodmaklim godinama – Bajden ima 81, a Tramp 77. Čak 73 procenta registrovanih birača smatra da je šef Bele kuće prestar da bi bio efektivan predsednik, dok to isto za Trampa misli 43 odsto, prema anketi „Njujork Tajmsa“ i „Sijene“.

Na kandidatima će u narednim mesecima biti veliki izazov da pridobiju birače kojima se, ovaj problem nametnuo pored ratova na istoku, ekonomije i razmirica na američko-meksičkoj granici. Iako je Tramp u tesnoj prednosti, Bajden zasad ima veći budžet za kampanju. Tramp mnogo više novca troši u kampanji na pravne troškove, dok Bajden milione dolara daje na reklame.“Politiko“ piše da predsednik SAD trenutno ima 56 miliona dolara za kampanju, a lider republikanaca 30,5 miliona dolara, što je kada se sabere zajedno manje nego što je pre četiri godine imao Tramp – 92,6 miliona dolara.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter