Izvor: BSC Happy/Tanjug
24.07.2023 u 11:28
0

ALTERNATIVA ZA NEMAČKU POSTAJE PRIHVATLJIV PARTNER – Hrišćansko-demokratska unija spremna za saradnju

Poruka dolazi od lidera nemačke Hrišćansko-demokratske unije

Lider nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc izjavio je da je da stranka spremna da sarađuje sa krajnje desničarskom Alternativom za Nemačku (AFD) na lokalnom niovu i odbacio da te dve stranke sarađuju na nacionalnom nivou.

“Naravno da smo u obavezi da prihvatimo demokratske glasove. Ako se izglasa šef okružne vlasti ili gradonačelnik koji pripada AfD-u, onda, naravno, nađete načina da nastavite da radite u tom gradu“, rekao je Merc.

AFD je prošlog meseca pobedio u saveznoj državi Tiringiji i obezbedio prvu gradonačelničku funkciju u Saksoniji-Anhaltu, a nedavne ankete pokazuju da ta desničarska populistička stranka ima 20-22 odsto glasova, iza CDU koja ima 26-28 odsto, odnosno da su obe stranke ispred stranaka levog centra, zelenih i liberalnih partija koje čine nemačku vladu. S druge strane, gradonačelnik Berlina, Kaj Vagner, se ogradio od Mercove izjave, ocenivši da “CDU ne može, ne želi i neće raditi sa strankom čiji je poslovni model mržnja, podela i isključenje“.

NEMAČKA: Desničarska AFD prvi put na vlasti

U Evropi je trenutno trend da stranke krajnje desnice podržavaju konzervativne vlade. U Švedskoj, nacionalističke Švedske demokrate funkcionišu kao podrška vlade desnog centra, dok je španska konzervativna stranka Partido Popular formirala regionalne koalicione vlade sa krajnje desnim Voksom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter