Izvor: BSC HAPPY/SPUTNIK
30.07.2023 u 13:59
0

AMERIČKI POTPUKOVNIK OTKRIVA – kako je Zelenski podrio ukrajinsku kontraofanzivu

Kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine je propala zbog potpune nekompetentnosti predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je potpukovnik Oružanih snaga SAD Toni Šafer u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru.

„Otvoreno priznati da stvari idu loše, isto je kao i upozoriti svog neprijatelja. ‘Ako je to istina, hajde da to iskoristimo’, i, sudeći po svemu, tako se i dogodilo. Rusi su se pažljivo, ali efikasno time okoristili“, tvrdi stručnjak.

Prema njegovim rečima, ukrajinski lider je dozvolio ozbiljnu grešku, jer je redovno javno govorio o planovima Oružanih snaga Ukrajine da izvedu napad na određena područja, kao i o tome sa kakvim se problemima suočavaju, na primer, sa nedostatkom zapadnog naoružanja ili municije. Šafer smatra da je ovakav nestručan način vođenja ofanzive naneo težak udarac Ukrajincima. „Rusi su preduzeli mere kako bi sva ta ogromna borbena moć koju smo mi na Zapadu pružili Zelenskom bila iskorišćena apsolutno beskorisno“, ocenio je potpukovnik.

On je takođe primetio da snage Zelenskog nisu usredsređene na jedan cilj, jer dva glavna komandanta njegove armije Valerij Zalužni i Aleksandar Sirski žele da napadnu iz potpuno različitih pravaca, cepajući time Oružane snage Ukrajine.

PUTIN O MOGUĆEM ŠIRENJU SUKOBA: Niko ne želi sukob Rusije i NATO, ali spremni smo

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artjomovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je ranije da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive izgubila preko 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter