Izvor: Tanjug
22.04.2023 u 22:10
1

Kijev dobija specijalni softver SAD-a: Utvrdiće ruske zločine?

Ukrajina planira da primeni softver američkog provajdera za analizu podataka „Palantir tehnolodžis“ da joj pomogne u procesuiranju navodnih ratnih zločina koje je počinila Rusija, saopštila je američka kompanija.

U saopštenju se navodi da je „Palantir“ isporučio Ukrajini sisteme za pomoć u gađanju ruskih tenkova, kao i za podršku izbeglicama, a da sada radi sa kancelarijom glavnog ukrajinskog tužioca da pomogne istražiteljima da prikupe i obrade podatke.

„Oni bacaju oružje, ustaju i odlaze, nemojte da ubijate hiljade Ukrajinaca“: Prigožin uputio poruku Zelenskom

Softver će kombinovati obaveštajne i satelitske snimke kako bi se napravila mapa dokaza, navela je kompanija.

Državni tužilac Ukrajine Andrij Kostin rekao je da bi analiziranje toliko velikog broja dokaza praktično bilo nemoguće bez modernih IT rešenja.

Podaci koje će „Palantir“ softver obraditi odnose se na optužbe za ubijanje, silovanje, mučenje i uništavanje među više od 78.000 zločina prijavljenih u Ukrajini od početka ruske invazije.

Zvanična Moskva je negirala da je napadala civile ili da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Moskovski talas: Pogledajte koliko će nemačkih diplomata proterati

Kompanija „Palantir“ iz Denvera je pre dve decenije počela da pomaže američkim obaveštajnim službama, a, za sada, kompanija ne naplaćuje usluge u vezi sa ispitivanjem ratnih zločina, rekao je portparol.

Istražno telo pod mandatom UN prošlog meseca optužilo je Rusiju za ratne zločine u Ukrajini, a predsedavajući tog tela rekao je da nisu pronađeni dokazi da je počinjen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Kijev dobija specijalni softver SAD-a: Utvrdiće ruske zločine?”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter