Izvor:
05.04.2024 u 16:40
0

AMERIKA I RUSIJA DOGOVARAJU DIJALOG: Peskov otkrio oko čega bi ZEMLJE RAZGOVARALE

Rusija je saopštila da su strateška bezbednosna pitanja, uključujući oružja u svemiru, glavno potencijalno područje za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama. SAD planira da predloži rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sledeće nedelje o zabrani postavljanja nuklearnog oružja u svemiru, dva meseca nakon što su američki izvori rekli da Vašington ima nove obaveštajne podatke vezane za ruske nuklearne sposobnosti i pokušaje razvoja svemirskog oružja. Moskva je takve navode demantovala.

Upitan o nacrtu rezolucije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima: „Glavno potencijalno područje za dijalog između Sjedinjenih Država i Rusije su pitanja vezana za stratešku bezbednost, što uključuje pitanje svemira“. Odnosi između SAD-a i Rusije znatno su se pogoršali nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022,

Rusija i SAD, dve najveće nuklearne sile, izrazile su žaljenje zbog raspada ugovora o kontroli naoružanja čiji je cilj smanjenje rizika od nuklearnog rata.

Poslednji ugovor koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava obe strane ističe 2026. godine.

Predsednik Vladimir Putin insistira na tome da će Moskva raspravljati o kontroli naoružanja samo u sklopu šireg paketa pitanja koja se odnose na bezbednost Rusije, uključujući njenu zabrinutost oko proširenja NATO-a i podrške Zapada Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter