Izvor: ALO.RS
04.10.2023 u 20:43
0

AMERIKA PUŠTA UKRAJINU NIZ VODU? Ovo se dešava prvi put u istoriji SAD

Istorijska smena Kevina Mekartija preti da gurne republikance u Predstavničkom domu američkog Kongresa u još veći haos i previranja

Prvi put u istoriji, Kongres je izglasao smenu predsedavajućeg svog donjeg doma, sa tesnih 216 glasova “za” a 210 “protiv”. Nijedan predsedavajući Predstavničkog doma SAD nikada nije smenjen zbog podnošenja zahteva svojih kolega kongresmena da napusti svoj položaj.

Dok je inicijativu za smenu republikanca Mekartija pokrenuo njegov stranački kolega Met Gec, inače blizak saveznik Donalda Trampa, grupa od još sedam republikanaca se udružila sa demokratama u utorak i glasala da on ode – sem Geca to su Endi Bigs, Ken Bak, Tim Berčet, Eli Krejn, Bob Gud, Nensi Mejs i Met Rozendejl.

Predstavnički dom će sada morati da izabere novog predsednika, koji je prema Ustavu drugi po redu u sukcesiji za predsednički položaj, nakon potpredsednika SAD. Nije još poznato ko će zameniti Mekartija, koji kako piše CNN neće ponovo da se kandiduje. Do tada je na njegovo mesto privremeno postavljen Patrik Mekhenri, Mekartijev glavni saveznik, a trka za potencijalnog naslednika je već u toku.

Mekarti je rekao da bi “mogao” da podrži naslednika, ali nije rekao da li će ostati u Kongresu.

EVO KO JE IZDAO JERMENIJU! Marija Zaharova o situaciji u Nagorno Karabahu

Glasanje o smeni Mekartija i njegova odluka da se ne kandiduje ponovo obeležava veliku eskalaciju tenzija u kokusu republikanaca donjeg doma, koji je već bio u sukobima, i to svega nekoliko dana nakon što je Mekarti u zadnji čas izbegao zatvaranje vlade, nakon sporazuma sa Belom kućom o gornjoj granici javnog duga.

 Ne žalim što sam pregovarao. Naša vlada je dizajnirana da nađe kompromis – rekao je on na konferenciji u utorak uveče.

Šta smena Mekartija znači za Ukrajinu?

Smena Mekartija dodaje još više neizvesnosti u vezi slanja američke pomoći Ukrajini. Nakon što je podrška Kijevu isključena iz zakona o finansiranju vlade, Bajdenu je ostalo da se osloni na republikanskog predsedavajućeg radi sklapanja posebnog dogovora, piše “Gardijan”.

Bajden je tokom vikenda rekao da američka podrška Kijevu ne može da se prekine “ni pod kojim okolnostima” te da očekuje da će Mekarti “održati svoju posvećenost” da obezbedi usvajanje i podršku potrebnu da pomogne Ukrajini dok se brani od agresije i brutalnosti”.

Kako je ranije objavio „Politiko“, Pentagon ima još oružja za slanje Ukrajini, ali mu ponestaje novca za obnovu sopstvenih zaliha. „Volstrit žurnal“ je u utorak preneo da su zvaničnici Pentagona saopštili da Ministarstvo odbrane SAD ima još 5,2 milijarde dolara za vojnu podršku Ukrajini, što je otprilike jednako vrednosti oružja koje je Bajdenova administracija poslala Ukrajini u poslednjih šest meseci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter