Izvor: Sputnjik
02.04.2023 u 15:59
0

ASAD NA SAMITU ARAPSKE LIGE? Saudijska Arabija menja tok politike na Bliskom istoku

Saudijska Arabija planira da pozove sirijskog predsednika Bašara Asada na samit Arapske lige u maju, preneo je Rojters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

– Saudijski ministar spoljnih poslova Fejsal bin Farhan otputovaće u Damask u narednim nedeljama kako bi Asadu uručio zvanični poziv na samit zakazan za 19. maj – navodi agencija.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvore, pisao da su se Sirija i Saudijska Arabija dogovorile da otvore ambasade, više od deset godina nakon prekida odnosa.

ČESTITKA BRATU: Putin čestitao Lukašenku Dan jedinstva naroda Belorusije i Rusije!

“ Vol strit džurnal“ je objavio, pozivajući se na arapske i evropske zvaničnike, da jedan broj arapskih zemalja koje ne sarađuju s Asadovom vladom nastoje da obnove odnose s njim.
Saudijska Arabija je prekinula diplomatske odnose sa Sirijom 2012. godine, zatvorivši diplomatsko predstavništvo u Damasku i proteravši sirijskog ambasadora.

Većina arapskih država je 2012. godine povukla svoje šefove diplomatskih misija iz Sirije u znak protesta protiv politike predsednika Asada, optužujući ga za nasilno suzbijanje narodnih demonstracija.

Trenutno brojne arapske zemlje ulažu napore da vrate Siriju u Ligu arapskih država, gde je njeno članstvo prekinuto nakon masovnih ustanaka na početku „arapskog proleća“ 2011. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter