Izvor: Tanjug
27.11.2023 u 15:39
0

BORELJ PORUČUJE: „Treba produžiti pauzu u ratu Izraela i Hamasa“

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Barseloni da treba produžiti trajanje pauze u ratu između Izraela i Hamasa da bi bila održiva dok se traži političko rešenje sukoba.

Borelj je, na forumu Unije za Mediteran, istakao da međunarodno humanitarno pravo važi za sve, u svakom trenutku i bez izuzetka.

On je podsetio na reči bivšeg američkog predsednika Baraka Obame da je „važan način na koji Izrael ostvaruje svoje pravo na odbranu“ i naglasio da većina u međunarodnoj zajednici smatra da su vojne akcije Izraela u Pojasu Gaze neprihvatljive zbog, kako je naveo, nesrazmernog odgovora.

HITNO SE OGLASIO BORELJ: Pozvao na hitnu, održivu humanitarnu pauzu u Gazi

Borelj je naglasio da se ničim ne mogu opravdati napadi Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali da se izraelski napadi na Pojas Gaze, koji su zatim usledili, takođe ne mogu opravdati kao reakcija na napad palestinske militantne grupe.

Kako je rekao političko rešenje bi trebalo da omogući da se jednom zauvek prekine krug nasilja.

„Što duže dozvoljavamo ekstremistima da postavljaju dnevni red, ekstremizam će se više širiti. Ne samo u regionu, već utiče i na nas u Evropi. Nasilje koje šire ekstremistički naseljenici na Zapadnoj obali, mnogo puta pod zaštitom izraelske policije i vojske, ne čini Izrael sigurnijim. Naselja su najveća bezbednosna odgovornost Izraela. Takođe se iz tog razloga sukobi smatraju teškim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je Borelj.

On je istakao da je bio zgrožen kada je video da izraelska vlada planira da izdvoji još 43 miliona dolara za povećanje aktivnosti naseljavanja i da je to osudio.

„Nijedna vojska ne može da garantuje bezbednost zemlje bolje nego što to može mir. Nekoliko decenija mira sa Egiptom i Jordanom su dokaz. Ali ovi mirovni sporazumi ostaju nepotpuni bez mira sa Palestincima. Palestinska država u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu je najbolja i jedina dugoročna garancija za bezbednost Izraela. Bez palestinske države neće biti mira ni sigurnosti za Izrael“, rekao je Borelj.

Kako je pojasnio previše toga je dovedeno u pitanje – regionalna stabilnost, unutrašnja bezbednost, kohezija i otvorenost društava, kredibilitet poretka zasnovanog na pravilima, kolektivna sposobnost da se sarađuje u suočavanju sa zajedničkim izazovima, od terorizma do neregularnih migracija.

„Mir između Izraela i Palestine postao je strateški imperativ za celu evro-mediteransku zajednicu i šire. Razumem da naši arapski partneri ne žele da govore o ‘dan posle’. Oni ne žele da govore o ‘dan posle’ u Gazi bez jasne i verodostojne političke perspektive.

Zato danas treba da se dogovorimo da zajedno radimo na izgradnji takvog političkog horizonta“, zaključio je Borelj.

Istovremeno on je izrazio žaljenje zbog toga što Izrael ne prisustvuje tom skupu koji je posvećen sukobu u Pojasu Gaze i izrazio očekivanje da će se Izrael pridružiti na narednim sastancima Unije za Mediteran.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter