Izvor: happybsc
12.01.2024 u 14:51
0

DEMOKRATSKI KONGRESMENI OSUDILI NAPAD: Kongresmeni kažu da je napad na Hute protivustavan

Nekolicina Demokratskih kongresmena kritikovala je odluku predsednika Džoa Bajdena da odobri vazdušne napade na pro Iranske  odmetinke Hute u Jermenu, bez traženja odobrenja od strane kongresa, navodeći da je njegov čin protiustavan.

„JEL VI TO HOĆETE DA NAM OBJAVITE RAT?“: Medvedev uputio ŽESTOKU PORUKU

Napadi su izvedeni zajednički sa snagama Ujedinjenog kraljevstva i uz podršku nekoliko drugih zemalja, kao direktan odgovor na povećanje nepredvidivih napada Huta na međinarodne brodove u Crvenom moru, izjavio je Bajden u svojoj izjavi. Bombardovanje ciljeva predstavlja prvu veću vojnu operaciju Amerike protiv Hutskih meta, koji napadaju brodove prateći izraelske napade u ratu protiv Hamasa.

Nekoliko demokrata izrazilo je da su užasnuti napadima, tvrdeći da su prekršili odredbu člana 1. Ustava koja zahteva da vojnu akciju odobri Kongres.

„Ovo je neprihvatljivo kršenje Ustava“, napisala je predstavnica Pramila Jaiapal kongresmenka iz Vajominga (D-VA), predsedavajući Progresivnog kluba, kao odgovor na vesti o napadima.

„Predsednik treba da dođe u Kongres pre nego što započne štrajk protiv Huta u Jemenu i uključi nas u još jedan bliskoistočni sukob“, objavio je Ro Kana (D-CA) na Ks. „To je član I Ustava. Zalagaću se za to bez obzira da li je demokrata ili republikanac u Beloj kući.

„Ove vazdušne napade NIJE odobrio Kongres“, napisao je predstavnik Val Hojl (D-OR) na mreži. „Ustav je jasan: Kongres ima isključivu nadležnost da odobri vojno učešće u prekomorskim sukobima. Svaki predsednik mora prvo da dođe u Kongres i zatraži vojno ovlašćenje, bez obzira na partiju.”

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter