Izvor: BSC Happy
06.10.2023 u 17:01
0

DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Iranska aktivistkinja dočekala NAGRADU u zatvoru,„Pobeda je blizu“, oglasila se iz zatvora

Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir je Iranka Narges Mohamadi (51), aktivistkinja za ljudska prava i prava žena, potpredsednica organizacije koju vodi druga Iranka, takođe dobitnica Nobelove nagrade – Širin Ebadi.

Iako po profesiji inženjer, Mohamadi je već na studijama fizike počela da se bori za prava žena i piše za studentski list. Tada je i prvu put uhapšena zbog svog političkog delovanja i pretrpela prvi progon – zabranjeno joj je članstvo u planinarskom klubu jer je postala politički nepodobna.Radila je kao novinar u više reformističkih novina, a objavila je i knjigu političkih eseja.

UŽAS U BRITANSKIM BOLNICAMA: Medicinske sestre drogirale pacijenate jer im je to bilo zabavno i olakšavalo im posao

Centru branilaca ljudskih prava, koji predvodi dobitnica Nobelove nagrade Širin Ebadi, priključila se 2003. godine, a ubrzo je postala i potpredsednica ove organizacije.

wikipedia

Mohamadi je u saopštenju upućenom Njujork Tajmsu, dodala da joj nagrada i podrška daju još više žara i nade.

„Ja se nadam da će ovo priznanje učiniti da Iranci koji protestuju i zalažu se za promene budu još jači i organizovaniji. Pobeda je blizu“, navela je Mohamadi u izjavi američkom listu. Na njenom zvaničnom Tviter nalogu je objavljeno da u zatvoru u kom se nalazi nema telefonskih poziva četvrtkom i petkom, tako da će morati da sačekaju sutra (subotu) kako bi se čuli s njom.

Mohamedi je uhapšena 13 puta tokom svoje aktivističke borbe za prava žena i svih drugih građana Irana. Osuđena je na 31 godinu zatvora i bičevanje više od 100 puta. Trenutno je na odsluženju zatvorske kazne od 16 godina. Svoju borbu za ljudska prava nastavila je da vodi i iza rešetaka. Nagrađujući je ove godine, Norveški Nobelov komitet želi da prepozna stotine hiljada ljudi koji su prethodnih godina protestovali protiv režima diskriminacije i represije, koji targetira žene, navedeno je u obrazloženju.

Ova prestižna nagrada je do sada dodeljena 103 puta, a dobilo ju je 140 laureata od čega 110 pojedinaca i 30 organizacija.

I prošle i ove godine za nagradu je bio nominovan predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. I dok su kladionice davale Zelenskom velike šanse, stručnjaci su bili skeptični u vezi njegovog izbora. Kako su objasnili, iako ukrajinski predsednik vodi pravedni rat i ima svu podršku i simpatije većeg dela sveta, teško da će se Komitet odlučiti da nagradu dodeli nekome ko je usred rata.

U trci za nagradu bio je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kojeg je nominovao predsednik turskog parlamenta, a zbog Erdoganovog posredovanja u postizanju Sporazuma o žitu kojim je omogućen izvoz žitarica iz ukrajinskih luka posle otpočinjanja rata u toj zemlji.Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nominovano je ukupno 305 kandidata, najmanji broj u poslednje četiri godine, objavili su organizatori. Među nominacijama koje su podnete do krajnjeg roka 1. februara, 212 su pojedinci, a 93 su organizacije, saopštio je Nobelov odbor u Oslu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter