Izvor: TASS
12.03.2024 u 16:48
1

DRAMA U RUSIJI: Masovni ukrajinski napad dronovima izazvao je požar na objektima u oblastima Nižnji Novgorod i Orel saopštilo rusko ministarstvo odbrane

Ruska protivvazdušna odbrana presrela je i uništila preko 30 ukrajinskih bespilotnih letelica (UAV) iznad nekoliko ruskih regiona, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Pored toga, ruski protivvazdušni sistemi presreli su osam raketa i taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti, navodi se u saopštenju. Masovni ukrajinski napad dronovima izazvao je vatru na objekte u oblastima Nižnji Novgorod i Orel, dok se u Belgorodu dron srušio na zgradu gradske uprave. Prema poslednjim informacijama, osam osoba je povređeno.

Ruska novinska agencija tass prenosi analizu celoupnih događaja

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je protivvazdušna odbrana presrela najmanje 31 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad sedam regiona zemlje. Ruski PVO sistemi su presreli najviše svih bespilotnih letelica (16) iznad Kurske oblasti, uz osam dronova iznad Belgorodske oblasti, po dve bespilotne letelice iznad Moskovske i Orlovske oblasti i po jedan dron iznad Brjanske, Lenjingradske i Tulske oblasti.

MEDVEDEV ISPROZIVAO MAKRONA: „Ti si Emanuele kukavica,jadna Francuska sa

– Regionalne vlasti su izvestile i o napadima ukrajinskih dronova u oblastima Voronjež i Nižnji Novgorod. Konkretno, protivvazdušna odbrana je oborila bespilotne letelice iznad Voronježa i Taganroga.

– Ministarstvo odbrane Rusije je kasnije izvestilo da su sistemi PVO presreli osam raketa češkog višecevnog raketnog sistema Vampir i taktičku balističku raketu Točka-U iznad Belgorodske oblasti. Na osnovu dostupnih podataka, ukrajinska vojska je lansirala balističku raketu Točka-U prvi put od januara.

– Osim toga, ukrajinske bespilotne letelice su gađale okruge u Belgorodskoj oblasti.

– Uzbuna za vazdušni napad trajala je nekoliko sati u raznim ruskim regionima. Opasnost od raketa u Kurskoj oblasti proglašena je oko 1:25 po moskovskom vremenu (10:25 po GMT 11. marta), a protivvazdušna odbrana je još uvek bila na delu blizu 7:30 po moskovskom vremenu (4:30 GMT). U regionu Voronjež, vlasti su prijavile uništenje drona oko 5.10 po moskovskom vremenu (2.10 GMT), a posle 14.10 časova. Po moskovskom vremenu (11:10 GMT), guverner regiona Aleksandar Gusev rekao je da opasnost i dalje postoji.

Posledice
– Kao što pokazuju najnoviji podaci, u masovnom napadu ukrajinskih dronova u većini slučajeva niko nije povređen. Najmanje sedam osoba je povređeno u Belgorodskoj oblasti – dve u Belgorodu, tri u Šebekenu i još dve osobe su povređene u naselju Golovino. Jedna osoba je ranjena u mestu Tjotkino u Kurskoj oblasti.

– Ukrajinski napad dronom u Orlovskoj oblasti zapalio je rezervoar za naftu, a vatra je zahvatila površinu od 100 kvadratnih metara. Sedamnaest civila je evakuisano iz dve obližnje stambene zgrade.

– U gradu Kstovo u Nižegorodskoj oblasti zapalila se postrojenje za preradu nafte, rekao je guverner Gleb Nikitin. Požar je ugašen nekoliko sati kasnije.

– U Belgorodskoj oblasti došlo je do nestanka struje u sedam opština Belgorodskog okruga i pet opština u Grajvoronskom okrugu kao posledica napada ukrajinskih dronova koji su oštetili i zgrade u Borisovskom okrugu i Šebekinu. U naselju Nova Tavolžanka u napadu bespilotnih letelica oštećen je dalekovod.

– U popodnevnim časovima 12. marta, dron se srušio na zgradu uprave Belgoroda, razbio prozore i oštetio fasadu. Pre toga je još jedan dron udario u zid prodavnice, oštetivši nju kao i četiri automobila.

– Uvedena su ograničenja na aerodromima Kaluga i Nižnji Novgorod zbog napada ukrajinskih dronova. Jedan let za aerodrom Strigino u Nižnjem Novgorodu uputio se ka alternativnom aerodromu.

Pokušaj proboja od strane sabotera
– U popodnevnim satima 12. marta, ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) i Ministarstvo odbrane prijavili su neuspešne pokušaje ukrajinskih snaga da probiju u Belgorodsku i Kursku oblast.

– Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev samo u Belgorodskoj oblasti izgubio do 60 ljudi, pet tenkova i oklopni transporter. Ministarstvo nije dalo podatke o Kurskoj oblasti.

– Prema podacima FSB, ukrajinske snage su od 10. marta izgubile više od 100 ljudi, šest tenkova, samohodni artiljerijski sistem CAESAR, kao i 20 borbenih oklopnih vozila i uporište pokušavajući da pređu granicu.

Prethodni napad
– Ovo je drugi masovni napad ukrajinskih bespilotnih letelica na ruske regione u poslednjih nekoliko dana. Konkretno, Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je ujutro 9. marta da je protivvazdušna odbrana presrela 47 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske oblasti (1), Kurske oblasti (2), Volgogradske oblasti (3) i Rostovske oblasti (41). Napad nije imao ozbiljnih posledica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DRAMA U RUSIJI: Masovni ukrajinski napad dronovima izazvao je požar na objektima u oblastima Nižnji Novgorod i Orel saopštilo rusko ministarstvo odbrane”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter