Izvor: BSC Happy
13.02.2023 u 16:42
0

„TO APSOLUTNO NIJE TAČNO“ Kirbi tvrdi da SAD nisu letele balonima iznad Kine

Bela kuća demantuje izjave kineskog ministarstva spoljnih poslova da su američki baloni ilegalno ušli u kineski vazdušni prostor.

SAD nisu letele balonima iznad Kine kao što Peking tvrdi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u intervjuu za MSNBC.

– Nije tačno. Ne radimo to. Jednostavno apsolutno nije tačno – rekao je Kirbi i dodao:

– Ne letimo balonima iznad Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je na brifingu u ponedeljak da su američki baloni ilegalno ušli u kineski vazdušni prostor više od 10 puta od prošle godine.

– Samo od prošle godine, američki „baloni na velikim visinama“ su ilegalno narušili kineski vazdušni prostor u više od 10 navrata bez dozvole kineskih vlasti – rekao je portparol.

KINA ISTIČE: „Američki baloni su 11 puta leteli iznad našeg vazdušnog prostora bez dozvole“

Takođe je pozvao Vašington da „razmisli o sopstvenim akcijama pre nego što iznese optužbe protiv Kine“.

Početkom februara, američke vlasti su otkrile da kineski balon leti iznad kontinentalnog dela Sjedinjenih Američkih Država na visini znatno iznad standardnih koridora leta za komercijalni vazdušni saobraćaj, što nije predstavljalo opasnost za ljude na zemlji.

Američko vazduhoplovstvo je 4. februara oborilo navodni „špijunski balon“ u vazdušnom prostoru SAD. Prema Pentagonu, aerostat je bio angažovan na prikupljanju kritičnih podataka.

Incident je podstakao američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da otkaže zakazanu posetu Kini.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protest zbog optužbi i klevetničke retorike koja dolazi iz Vašingtona.

Peking je objasnio da je kineski meteorološki balon skrenuo sa planirane rute i da je slučajno završio u vazdušnom prostoru SAD.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter