Izvor: kurir
12.02.2024 u 21:42
0

EGIPAT SE SPREMA DA REAGUJE, IZRAEL BACA BOMBE NA RAFU: Napad na grad sa izbeglicama treba da počne svakog časa

Egipat pomno prati situaciju oko Rafe na jugu Pojasa Gaze i spreman je za sve scenarije, prenosi TV kanal Al Кahera, pozivajući se na visokorangirani egipatski izvor.

Izrael i dalje ne odustaje od napada na Rafu gde se prema informacijama UN nalazi više od milion i po palestinskih izbeglica iz svih krajeva Pojasa Gaze.

Ranije su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da su izvršile udare na ciljeve u naselju Al-Šabura. Palestinski zvaničnici tvrde da je tokom napada koji su trajali cele noći nastradalo najmanje 70 civila dok se izvlačenje tela iz ruševina kuća nastavlja.

– Egipat pomno prati situaciju u Rafi i spreman je za sve scenarije – rekao je zvaničnik anonimno za TV kanala.

Izvor je dodao da Egipat ponovo upozorava na rizik od širenja sukoba u regionu zbog nastavka izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ranije je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Кairo smatra apsolutno neprihvatljivim izjave izraelskih zvaničnika o njihovoj nameri da sprovedu vojnu operaciju u Rafi koji se nalazi u blizini granice Pojasa Gaze i Egipta.

Egipat preti i da će suspendovati mirovni sporazum s Izraelom ako izraelska vojska uđu u gusto naseljeni pogranični grad Rafa u Pojasu Gaze.

Jerusalem Post je nedavno objavio, pozivajući se na izjavu izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, da će sledeća meta izraelskih vojnika biti grad Rafa na granici Pojasa Gaze i Egipta. IDF je do sada izbegavala da koristi kopnene trupe u Rafi kako bi izbegla ljutnju egipatskih vlasti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu naredio je u petak vojsci i Ministarstvu odbrane da predstave plan za evakuaciju civila iz grada Rafa u južnom Pojasu Gaze gde vojska procenjuje da su ostala četiri bataljona Hamasa.

Visoki zvaničnici UN, kao i ključni saveznici, pojačali su pozive Izraelu da se uzdrži od napada na prenaseljen grad.đ

Šef UN za ljudska prava Folker Tirk rekao je da bi potpuna vojna operacija bila zastrašujuća s obzirom na to da se oko milion i po stanovnika Pojasa Gaze sklonilo u toj oblasti. Šef agencije UN za palestinske izbeglice Filip Lazarini rekao je da se građanski red u gradu ruši i da se pljačkaju kamioni humanitarne pomoći.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Кameron pozvao je Izrael da „stane i ozbiljno razmisli“ pre nego što preduzme dalju akciju u gradu. Kameron je naglasio da civili nemaju kud da pobegnu. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel otišao je dalje i pozvao saveznike Izraela da zaustave prodaju oružja toj zemlji.

Izraelska vlada je odgovorila optužujući zapadne lidere koji zahtevaju da obustavi aktivnosti u Rafi za „saučesništvo“ sa Hamasovom strategijom živog štita. Izrael kaže i da je Rafa poslednje uporište za Hamasove borce i ključno za obezbeđivanje oslobađanja preostalih talaca u Gazi

Dvojica talaca, podsetimo, spasena su tokom noći i nalaze se u „do

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter