Izvor: Kurir.rs/RT Balkan
16.03.2023 u 08:02
0

RUSI ŽIVE KAO I PRE SANKCIJA: Nema pritiska na Kremlj da prekine rat zbog ekonomskih problema!

Dok se ekonomisti natežu predviđajući kako će Rusija podneti sankcije, Rusi u svakodnevnom životu pred sobom imaju isti izbor proizvoda kao i ranije.

Ni posle godinu dana antiruskih sancija, ekonomski život običnih Rusa nije drugačiji nego što je bio pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, piše „Indipendent“, navodeći da u Rusiji nema ni masovne nezaposlenosti, pada valute, niti redova ispred propalih banaka.

„STAV SIRIJE JE JASAN“: Puna podrška za Putina i Rusiju

Rafovi supermarketa sada izgledaju drugačije, ali neki međunarodni brendovi i dalje su dostupni, dok za one koji su se povukli sa ruskog tržišta, uvek postoje lokalne zamene. „Mekdonalds“ i „Starbaks“ na primer, sada imaju domaće vlasnike i zovu se drugačije – „Ukusno i tačka“ i „Star kafe“.

„Ekonomski se ništa nije promenilo. Radim kao nekada, idem u kupovinu kao nekada. Pa, možda su cene malo porasle, ali ne tako da se to jako primeti“, rekao je pedesetrogodišnji Vladimir Žarov koji radi na televiziji.

Ruska ekonomija je ekonomske sankcije Zapada bez presedana podnela daleko bolje nego što se očekivalo, zaključuje ovaj medij, navodeći međutim da se očekuje da sa pooštravanjem ograničenja na naftu, naredni meseci budu još teži test za ekonomsku tvrđavu predsednika Vladimira Putina.

„Ekonomisti kažu da bi sankcije na ruska fosilna goriva trebalo da pojedu zaradu kojom se finansiraju napadi vojske na Ukrajinu. Analitičari predviđaju da bi se u narednim mesecima mogli pojaviti znaci problema kao što su zategnute državne finansije ili potonuće valute.

Drugi ekonomisti, ipak kažu da Kremlj ima značajne rezerve novca koje nisu pogođene sankcijama, a ukazuju i na brzo izgrađene veze sa novim trgovinskim partnerima u Aziji. Rusija, kažu, verovatno neće ostati bez novca ove godine, ali će se suočiti sa laganim klizanjem u godine ekonomske stagnacije“.

Izvršni direktor i analitičar ruske ekonomije u konsultantskoj kući „Makro advajzori“ Kris Vifer, međutim, kaže: „imaće novca u bilo kom razumnom scenariju“.

„Rusija će nastaviti da dobija prihod od nafte, čak i po nižim cenama, tako da danas nema pritiska na Kremlj da prekine ovaj sukob zbog ekonomskih pritisaka“, rekao je on.

„Epl“ se jeste povukao sa ruskog tržišta, ali „Vajldberiz“ najveći onlajn prodavac u zemlji nudi „ajfon 14“ po približno istoj ceni kao i u Evropi. Isto tako, nameštaj i kućne potrepštine preostale nakon što je otišla IKEA, rasprodaju se na veb stranici „Jandeksu“. „Nespresa“ doduše nema, ali uvek su tu dostupne zamene

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter