Izvor: bsc happy
01.01.2023 u 14:36
0

EKSKLUZIVNO BSC HAPPY PORTAL SAZNAJE: Iza sabotaža i napada na aerodrome u Rusiji stoje CIA i MI6

Obaveštajne službe zapada stoje iza diverzantskih akcija u Rusiji, preko svojih špijuna na terenu kako Moskva ne bi mogla da snabde svoje snage na prvim linijama fronta

Ukrajinski dronovi koji su napali aerodrom Engels 26. decembra, kako BSC Happy portal ekskluzivno saznaje, nisu poleteli iz Urakjine već iz same Rusije. Do ovih informacija došli smo preko svojjih izvora bliskih NATO savezu u Briselu, koji su potvrdili da iza ovog napada, ali i napada koji se dogodio na istom aerodromu 5. decembra, stoji američka centralna obaveštajna služba (CIA).

Ovo nije jedini slučaj, godinama CIA planira kampanje koje su odgovorne za mnoge neobjašnjive eksplozije i druge nesreće koje su zadesile ruski vojnoindustrijski kompleks od momenta ruske invazije na Ukrajinu, tvrdi naš izvor, koji nije želeo konkretno da kaže o kojim se akcijama radi ali je napomenuo da su u tim akcijama uništeni železnički mostovi, magacini s gorivom i elektrane u Rusiji koji su se desili na neobjašnjiv način od kada je Kremlj u februaru pokrenuo specijalnu vojnu operaciju.

Iako pripadnici CIA nisu uključeni na terenu u Rusiji u izvršavanje ovih misija, njihovi obaveštajci komanduju i kontrolišu operacije. Paravojni obaveštajci deluju u sastavu Centra CIA za posebne aktivnosti, gde su raspoređeni pri Evropskom centru za misije, tvrdi naš izvor.

Zbog pravnih problema, komandovanje i kontrola sabotaža pripada CIA, ali NATO saveznici imaju jak uticaj na to koje će operacije biti izvršene budući da njihovi ljudi preuzimaju rizik. Evropski saveznik čiji operativci sprovode diverzantske akcije se ne imenuje jer bi to moglo da ugrozi operativnu bezbednost ćelija koje su još uvek operativne unutar Rusije, ali se pretpostavlja da se radi o britanskoj obaveštajnoj službi MI6.

Svaka tajna akcija koju preduzimaju američke agencije mora biti odobrena odlukom predsednika. Nakon što je američka obaveštajna zajednica zaključila da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016. predsednik Barak Obama potpisao je ukaz za tajnu akciju protiv Rusije pre nego što je napustio dužnost, navodi Vašington post. Otkriće je potvrdilo uključenost Nacionalne bezbednosne agencije i vojno kibernetičke komande pri CIA, uključujući i šemu postavljanja “kibernetičkog oružja u rusku infrastrukturu”, tvrdi ovaj eminentni list.

Ovo otkriće iz 2016. takođe je rasvetlilo sabotaže, tvrdi naš NATO izvor. Obaveštajci CIA su uvereni da bi trebalo analizirati nove planove za sabotaže koji verovatno postoje i koji su vezani za akcije u Rusiji. Portparolka CIA Temi Torp demantovala je bilo kakvu umešanost agencije u talas misterioznih eksplozija koje su pogodile rusku odbrambenu i saobraćajnu infrastrukturu 2022.

“Tvrdnja da CIA na neki način podržava saboterske mreže u Rusiji je kategorična laž,” rekla je Torpova. Prema članu 50 američkog kodeksa koji dozvoljava tajne operacije, CIA može zakonski da demantuje postojanje ovih operacija svima osim takozvanoj “Osmorici” – predsedniku i visoko rangiranim članovima obaveštajnih odbora Kongresa.

Kampanja NATO saveznika koju nadzire CIA samo je jedna od nekoliko tajnih operacija koje zapadne zemlje preduzimaju u Rusiji, tvrdi izvor BSC Happy portala. Uznemirene ruskom invazijom u februaru, druge evropske obaveštajne službe aktivirale su dugo uspavane mreže u svojim zemljama, koje su zauzvrat slale operativce u Rusiju kako bi stvorili haos bez pomoći CIA. Osim toga, kao što je već poznato, ukrajinske obaveštajne službe i snage za specijalne operacije vode svoje akcije iza ruskih linija.

Višestruke sabotaže imaju uticaja, prema Miku Malroju, bivšem paravojnom obaveštajcu CIA. “Ne znam ko stoji iza ovih napada, ali njihov uticaj je ogroman. Rusija je imala značajan problem u održavanju koraka sa svojim logističkim snabdevanjima linijama. Ovi napadi dodatno komplikuju ruske napore da snabdevaju svoje snage.”

Špijunska zapadna mreža na teritoriji Rusije, služi za podstakne sumnju u odluke Kremlja, želeći da pokaže da ruski predsednik Vladimir Putin “nema kontrolu nad onim što se događa u sopstvenoj zemlji”, rekao je Malroj. “Da li je  to tajni program, da li su  nezadovoljni Rusi sabotirali svoju fabriku ili je to čista nesposobnost? Ne znam, a možda ne zna ni Kremlj.”

Odbijajući da preuzmu zasluge za pojedinačne sabotaže koje je počinila evropska obaveštajna služba pod vođstvom CIA, dve agencije (CIA i MI6) se nadaju da će poslati poruku Kremlju, dok ruske bezbednosne službe jure na sve strane kako bi pronašle krivce. “Kod sabotaža i subverzija, postoji  i psihološka komponenta”, tvrdi Malroj.

“Bilo je mnogo požara širom Rusije tokom proteklih nekoliko meseci, posebno u pogonima za proizvodnju oružja i drugim ključnim mestima”, rekla je ruska analitičarka Olga Lautman, saradnica u Centru za analizu evropske politike. “Ruski mediji izveštavaju o ovim požarima kao o pojedinačnim incidentima, jer Moskva ove incidente tretira kao klasične nesreće. „Kada je krajem aprila izgorela zgrada Ruskih vazdušno-svemirskih odbrambenih snaga, usmrtivši više od 20 ljudi, ruski državni mediji objavili su da je požar prouzrokovala neispravna instalacija. Ali Kremlj je bilo potpuno jasno, posle istrage FSB, da to nisu samo slučajni požari i industrijske nesreće, uprkos onome što službeni mediji prenose“, objašnjava Lautmanova.

Mađutim, povezanost raznih tajnih akcija iza ruskih linija stvorila je probleme zapadnim špijunskim službama koje vode te misije. Tokom leta obaveštajcima CIA je postalo jasno da postoji sve veća potreba za smirivanjem među njihovim sopstvenim surogat snagama u Rusiji. Dogodili su se brojni incidenti u kojima su prekinute železničke linije i dalekovodi koji su nenamerno ometali druge misije. Dve diverzantske ćelije kompromitovale su jedna drugu dok su gađale istu metu. Tom prilikom jedan operativac je poginuo, a drugi je zarobljen u pucnjavi koja je nastala s ruskim bezbednosnim službama. Puno je posla od tada učinjeno kako bi se sprečilo ponavljanje takvih incidenata“, tvrdi naš izvor.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter