Izvor: Kurir.rs
24.11.2022 u 13:04
0

ENERGETSKI RAT NE JENJAVA: Gasprom prekida isporuke, Ukrajina zadržava gas namenjen Evropi!?

Ruska državna kompanija „Gasprom“ najavila je da će prekinuti isporuke gasa ka Evropi koji se izvozi preko teritorije Ukrajine, optužujući vlasti u Kijevu da su u zemlji zadržale ukupno 52,5 miliona kubnih metara gasa namenjenog Moldaviji.

DIREKTORA „GASPROMA“ PORUČIO: Ograničenje cene gasa bi izazvao prekid isporuke

Na drugoj strani, u Kijevu demantuju da su blokirali isporuku i da su sve ugovorene količine gasa prema Moldaviji uredno prosleđene.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Jedini gasovod za Evropu

– Količina gasa koju je „Gasprom“ osigurao za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine veća je od fizičke količine koja je prešla granicu Ukrajine i Moldavije – objavio je „Gasprom“ u saopštenju i najavio da će od ponedeljka, 28. novembra, početi da smanjuje količine gasa namenjenog za Evropu ako se nastavi tranzitni disbalans gasa kroz Ukrajinu za kupce u Moldaviji. „Gasprom“ tvrdi da je u mernoj stanici „Sudža“ evidentirana veća količina gasa od one koja je zabeležena na granici između Moldavije i Ukrajine. Moldavija je deo duga za novembar isplatila u ponedeljak, dok je na teritoriji Ukrajine zadržano 52,5 miliona kubnih metara gasa namenjenog ovoj zemlji.

Merna stanica „Sudža“ ostala je jedina preko koje se ruski gas izvozi u zapadnu i centralnu Evropu nakon što je gasovod Severni tok 1 oštećen u septembru u eksploziji, koju su Švedska, Danska i Nemačka opisale kao sabotažu. Preko ovog gasovoda ruski gas se direktno izvozio u Nemačku. Sabotaža je izvršena i na gasovodu Severni tok 2, koji nije ni pušten u rad upravo zbog početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je odbacila optužbe iz Rusije da zadržava gas namenjen evropskim zemljama:

Problemi u Moldaviji

– Ovo nije prvi put da Rusija koristi gas kao sredstvo političkog pritiska – rekla je Oljha Belkova u ime ukrajinske državne kompanije za transport gasa i dodala:

– Ovo je teška manipulacijama činjenicama da bi se opravdala odluka o dodatnom ograničenju izvoza gasa u evropske zemlje.

Na drugoj strani, vlasti u Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih evropskih države, zatražile su pomoć od Evropske unije zbog velikog poskupljenja energenata koje su pogurale inflaciju. Zvaničnici su odbacili optužbe „Gasproma“, objašnjavajući da je samo reč o privremenim rezervama.

– Ruski gas namenjen Moldaviji privremeno je u Ukrajini zbog smanjenja potražnje početkom novembra i nestašice zaliha ovog energenta iz Rusije – izjavio je predsednik uprave „Moldovagasa“ Vadim Čeban.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter