Izvor: BSC Happy
01.03.2023 u 16:22
0

NAJVEĆI POLITIČKI IZAZOV ZA TURSKOG PREDSEDNIKA: Erdogan najavio izbore i poručio da veruje u građane i njihovu odluku

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će predsednički i parlamentarni izbori biti održani 14. maja, čime je potvrdio prethodni plan da glasanje bude održano na oko tri meseca nakon što je u u toj zemlji u razornom zemljotresu poginulo više od 45.000 ljudi.

– Ova nacija će učiniti ono što je neophodno 14. maja, ako Bog da, rekao je Erdogan u govoru pred poslanicima vladajuće AK Partije u parlamentu, očigledno aludirajući na izbore koji se smatraju njegovim najvećim političkim izazovom.

ERDOGAN TRAŽI OPROŠTAJ NAKON ZEMLJOTRESA: Okrivio loše vreme i potrese za odlaganje spasavanja!

Nakon prošlomesečnog zemljotresa bilo je suprotstavljenih signala o verovatnom vremenu predsedničkih i parlamentarnih izbora, a neki od njih sugerisali su da bi mogli da budu odloženi za kasnije tokom godine ili da budu održani kako je planirano 18. juna.

Pre zemljotresa, Erdoganova popularnost je bila narušena zbog nagle inflacije i pada lire koji je pogodio životni standard, iako su neka istraživanja javnog mnjenja poslednjih meseci pokazala znake porasta njegove podrške.

Erdogan se suočio sa talasom kritika zbog postupanja njegove vlade u vezi sa najsmrtonosnijim zemljotresom u modernoj istoriji nacije.

– Izgradićemo bolje zgrade umesto onih koje su se srušile. Osvojićemo srca i odmotaćemo novu budućnost pred našim narodom, rekao je on u govoru uz video snimak na kome se vidi šta je država uradila kao odgovor na katastrofu.

Erdogan je, sa ciljem da svoju vladavinu produži na treću deceniju, ranije rekao da prebacuje glasove na maj kako bi izbegao praznike u junu.

S druge strane, izražene su i sumnje u sposobnost izbornih vlasti da naprave logistiku za glasanje u zoni pogođenoj zemljotresom, u kojoj živi oko 14 miliona ljudi.

Izborni zvaničnici ove nedelje posetiće pogođeni region kako bi pripremili izveštaj o njegovoj spremnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter