Izvor: kurir
01.04.2024 u 16:21
0

ERDOGANOV ZET PRAVI ORUŽIJE ZA UKRAJINU: Predviđanja da će on naslediti SULTANA na mestu predsednika Turske

Dronovi Seldžuka Bajraktara odigrali su ključnu ulogu u zaustavljanju ruske invazije na Ukrajinu na početku rata, a sada postoje ozbiljna nagađanja da bi upravo on mogao da nasledi Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Turske, nakon odlaska sa vlasti "Sultana", kako protivnici nazivaju šefa te države.

Bajraktar je glavni je tehnološki direktor vojne kompanije „Bajkar Makina“, Erdoganov zet i potencijalni novi čelnik Turske, piše hrvatski Jutarnji list.

Proteklog vikenda 63 miliona Turaka birali su vlasti 81 turskog grada i opšine. Ali, izbori se nisu posmatrali samo na lokalnom nivou, zato što su ovo navodno poslednji Erdoganovi izbori, koji bi mogli da odlučuju o političkoj sudbini turskog predsednika.

Erdoganu za četiri godine ističe treći mandat i po zakonu više ne sme da se kandiduje za predsedničku funkciju. Iako postoje spekulacije o mogućoj promeni Ustava, koja bi mu omogućila još jedan mandat, sam Erdogan je rekao da je spreman da „preda štafetu“ narednoj generaciji.

Turski vođa bi još mogao da se predomisli, ali pomni posmatrači turske političke scene kažu da je trka za njegovog naslednika već počela, a Bajraktar se ispostavio kao glavni kandidat.

– On je Erdoğanov zet sa svim ispravnim znanjem i veštinama. Mislim da je sve usmereno prema Bajraktaru – rekao je za Volstrit džurnal Burak Kaderdžan, stručnjak za tursku politiku i profesor na Američkom mornaričkom ratnom koledžu.

Rođen u Istanbulu u porodici inženjera, Bajraktar se oduvek kretao u visokim političkim krugovima. Njegov otac, Ozdemir Bajraktar, poznavao je Erdogana iz vremena dok su odrastali zajedno na obali Crnog mora. Njih dvojica su ostali u kontaktu i dok je Ozdemir 90-ih godina prošlog veka osnivao svoju firmu za autodelove. Seldžuk je provodio je velik deo mladosti u porodičnoj fabrici, igrajući se modelima aviona.

BRUTALNO UNIŠTENA PEŠADIJA I OKLOPNE JEDINICE! TRI UKRAJINSKA AVIONA SU-25 SPRŽILI SA KRSTAREĆIM RAKETAMA „KALIBAR“: Ozbiljna čistaka, bez presedana i bez dostojnog protivnika

 

Nakon studija u Istanbulu, otišao je u SAD, gde je na Univerzitetu u Pensilvaniji magistrirao s radom kojim je demonstrirao koordinaciju vazduh-zemlja bespilotnih letelica u formacijskom letu. Taj rad je privukao pažnju prestižnog MIT, koji mu je ponudio stipendiju. Tamo je istraživanjem autonomnog upravljanja bespilotnim helikopterskim sistemom stekao drugi magistarsku diplomu.

Po povratku u Tursku, počeo je da izrađuje prototipove dronova u porodičnoj fabrici. U to je vreme Turska radila na izgradnji sopstvene, nezavisne odbrambene industrije, koja bi mogla da izdrži poremećaje u lancima snabdevanja zapadnih proizvođača oružja. Bajraktarov otac je video da bi projekti njegovog sina mogli da imaju neku vrednost i pomogao mu je da ih testira s turskom vojskom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter