Izvor: BSC Happy/Oruž
08.07.2023 u 08:48
0

STRATEŠKA AVIJACIJA RUSIJE POKAZUJE LEDENU NADMOĆ: Evo gde su se uputili bombarderi Tu-160 i Tu-95MS

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 7.7.2023. da su, u okviru taktičke letne vežbe, dva strateška bombardera Tu-160 sletela na arktički aerodrom Vorkuta.

„Dva strateška bombardera Tu-160 iz sastava Daleke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije sletela su na aerodrom Vorkuta u Republici Komi. Aktivnost je bila deo tekuće taktičke letne vežbe“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Kako su saopštili predstavnici ruske vojske, posade dva strateška bombardera izvršile su let bez međusletanja sa aerodroma stalnog razmeštaja, pri čemu su obavljena dva dopunjavanja goriva iz aviona tankera Il-78.

Tokom leta, koji je trajao preko 12 sati, strateški bombarderi Tu-160 prešli su rastojanje od približno 9.000 kilometara.

Predstavnici ministarstva su naveli da u taktičko-letnoj vežbi učestvuje 10 aviona Tu-160, Tu-95MS i Il-78. Vežba se izvodi pod rukovodstvom komandanta dalekometne avijacije, general-potpukovnika Sergeja Kobilaša.

Prema rečima rukovodstva vežbe, uprkos izvršenim misijama u okviru specijalne vojne operacije, sve planirane aktivnosti borbene obuke izvode se u punom obimu.

Snage i sredstva avijacijskih pukova velikih jedinica Engelsa (Saratovska oblast) i Ukrajinke (Amurska oblast) učestvuju u taktičko-letačkoj vežbi dalekometne avijacije koja je počela 4. jula.

U okviru vežbe taktičkog leta dva strateška bombardera Tu-95MS sletela su na aerodrom Anadir u Čukotskoj autonomnoj oblasti, a dva aviona Tu-160 na aerodrom Sovetski (Vorkuta) u Republici Komi“, rekao je Sergej Kobilaš.

Letačko osoblje je tokom izvršavanja zadatih zadataka izvelo letove za borbenu upotrebu avijacionih sredstava uništenja prema određenim trenažnim ciljevima, u uslovima protivdejstva protivvazdušne odbrane neprijatelja, kao i tragačko-spasilačke letove u arktičkim regionima.

Dakle, 6. jula je održana aktivna faza taktičke letačke vežbe koju je izvodila Daleka avijacija (Strateška avijacija) koja pripada Vazdušno-kosmičkim snagama Ruske Federacije. Kako su ruski zvaničnici ranije najavili, to je uključivalo i lansiranje raketa na poligon Pemboj na severu Rusije.

Treba napomenuti da su velike aktivnosti ruskih strateških bombardera počele na Dan SAD, 4. jula, i odvijaju se samo nedelju dana od početka samita NATO 11-12. jula u Viljnusu (Litvanija).

Iz video materijala koji je predstavila novinska agencija Tass proizilazi da su dva strateška bombardera Tu-160 koja su učestvovala u vežbi u arktičkoj zoni bili avion Vasilij Rešetnjikov i Ivan Jarigin.

Pre samo mesec dana, ruski Tu-95MS i kineski strateški bombarderi Hun-6K patrolirali su azijsko-pacifičkim regionom.

Tu-95MS ukratko

Daleka avijacija (Strateška avijacija) Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, po pravilu, koristi letove strateških bombardera za prenošenje određenih signala SAD i njihovim saveznicima u NATO. Zbog toga se vezuju za važne aktuelne političko-vojne događaje.

Tu-95MS, poznat i kao Tupoljev Tu-95MS, strateški je bombarder i avion nosač raketa razvijen od strane sovjetskog Tupoljev dizajnerskog biroa. U pitanju je varijanta aviona Tu-95, koji je u aktivnoj službi još od 1950-ih godina. Tu-95MS je unapređena verzija koja je ušla u službu 1980-ih godina, a nadograđivan je u nekoliko navrata.

U decembru 2014. godine, Tupoljev je predao dva unapređena strateška bombardera Tu-95MS sa poboljšanom avionikom i efikasnošću letenja ruskom vazduhoplovstvu, u okviru državne odbrambene narudžbe. Dalja isporuka unapređenog Tu-95MS izvršena je u januaru 2015. godine.

Zasnovan na konstrukciji pomorskog patrolnog aviona Tu-142, avion Tu-95MS je opremljen samostalnim krstarećim raketama i može se koristiti u borbenim misijama za uništavanje krstarećih raketa i strateških neprijateljskih ciljeva.

Tu-95MS pokreću četiri turbopropelerska motora Kuznjecov NK-12 i ima strelovite krilce i karakterističan streloviti rep. Ima domet od preko 15.000 kilometara i sposoban je nositi različito naoružanje, uključujući krstareće rakete i nuklearne bombe. Avion je prvenstveno dizajniran za dugoročne strateške misije, uključujući nuklearno odvraćanje i sposobnosti dugog dometa za udare.

Tu-95MS je bio ključni deo ruskog strateškog bombarderskog vazduhoplovnog letnog parka a izvezen je i u druge zemlje. Kroz godine je prošao nekoliko nadogradnji radi poboljšanja performansi i sposobnosti.

Avion ima istaknutu ulogu u ruskoj nuklearnoj trijadi, zajedno sa strateškim raketnim podmornicama i kopnenim interkontinentalnim balističkim raketama. Očekuje se da će avioni ostati u ruskoj službi do 2040. godine.

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije započele su i modernizaciju strateškog bombardera Tu-95, verzija MSM. Ruski mediji javljaju da se modernizacija radi o povećanju borbene sposobnosti bombardera sa novim oružjem, elektronikom i motorima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter