Izvor: Happy BSC Portal
04.03.2024 u 19:26
1

FRANUSKA PRVA U SVETU DONELA BITAN ZAKON: „Posvećeni smo pravima žena“

Francuska je proglasila abortus ustavnim pravom

Nacrt zakona koji je usvojio francuski Senat nakon glasanja u sredu 28. februara odobren je nakon zajedničke sednice parlamenta u ponedeljak.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošle nedelje da je njegova vlada posvećena tome da „pravo žena na abortus učini nepovratnim tako što će ga uneti u ustav“.

„Nažalost, ovo nije izolovan incident“

Podstaknuti ukidanjem federalne zaštite prava na abortus u SAD pre dve godine, pristalice prava na abortus snažno podržavaju reviziju ustava, koju vide kao garanciju da se slična situacija neće dogoditi u Francuskoj. Vrhovni sud je 2022. godine poništio 50-godišnju presudu koja je to garantovala.

U uvodu u francusko zakonodavstvo stoji:

– Nažalost, ovaj događaj u SAD nije izolovan — u mnogim zemljama, čak i u Evropi, postoje struje koje nastoje da po svaku cenu ometaju slobodu žena da prekinu trudnoću. ako žele – navodi se u saopštenju.

Nijedna od najvećih francuskih političkih partija zastupljenih u parlamentu nije dovela u pitanje pravo na abortus, koje je u zemlji dekriminalizovano 1975. godine.

Ankete pokazuju da oko 85 odsto francuske javnosti podržava reformu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “FRANUSKA PRVA U SVETU DONELA BITAN ZAKON: „Posvećeni smo pravima žena“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter